- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Светски „пупољак“: Шта директорка ММФ каже о кинеском привредном расту

© Depositphotos.com / EabffЕкономија Кине
Економија Кине - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2023
Пратите нас
Економија Кине има снажан скок, њен привредни раст ће чинити око једне трећине овогодишњег раста глобалне економије, рекла је директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристалина Георгијева у говору одржаном на Кинеском развојном форуму 2023.
Георгијева је снажан привредни опоравак Кине описала као „пупољак“ у светској економији, чији је опоравак тренутно тешко ометен пандемијом, геоекономском поделом и ризиком у области финансијске стабилности, преноси Кинески међународни радио (ЦРИ).
Она је указала да опоравак кинеске економије доноси охрабрујућу вест за светску економију. Према анализама ММФ-а, сваки процентни раст кинеске економије би помогао да просечан раст у другим азијским економијама буде већи за 0,3 одсто, навела је Георгијева.
ММФ је у јануару ове године повећао прогнозу овогодишњег економског раста Кине на 5,2 одсто, са 4,4 одсто предвиђених у октобру прошле године, пренео је Танјуг.
Георгијева је у говору изнела неколико предлога у вези са будућим економским растом Кине.
Према њеном мишљењу, тежиште економског раста би требало да, са раста заснованог на инвестицијама, прелази на раст утемељен на потрошњи, а такође је веома важан зелени раст, што ће Кини помоћи да оствари квалитетнији и инклузивнији раст.
Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2023
Подкаст
Очекује ли се велики заокрет Змаја са Далеког истока | Пророк
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала