Ћуфту је креирала аустралијска компанија за узгој меса "Вов", из које су саопштили да није реч о првоаприлској шали, већ да им је намера била да наведу људе да размисле о култивисаном месу, као алтернативи за право месо.
„Желели смо да створимо нешто што је потпуно другачије од свега досад виђеног“, рекао је оснивач компаније Тим Ноксмит Ројтерсу.
Ћуфта је направљена од овчијих ћелија у које је уметнут асингуларни ген мамута миоглобин.
„Када је у питању месо, миоглобин је одговоран за арому, боју и укус“, изјавио је Џејмс Рајал, из компаније "Вов".
Пошто је секвенца ДНК мамута коју је "Вов" добио садржао празнине, уметнута је ДНК афричког слона.
„Слично као у филму Парк из доба јуре“, рекао је Рајал, наглашавајући да је највећа разлика у томе што нису креиране праве животиње.
Док стварање узгојеног меса обично значи коришћење крви мртвог телета, "Вов" је користио алтернативу, што значи да није било убијених животиња у прављењу месних округлица од мамута.
Ћуфта која има арому крокодилског меса тренутно није за потрошњу, с обзиром на то да садржи протеин стар 4.000 година и захтева ригорозне тестове пре него што се појави на тржишту.