СВЕТ

„Наши амбари су пуни“: У Бугарској траже обуставу увоза пољопривредних производа из Украјине

Лидерка Бугарске социјалистичке партије, бивша министарка економије Корнелија Нинова позвала је да се обустави увоз украјинских пољопривредних производа због протеста бугарских произвођача житарица.
Sputnik

„Увоз јаја, жита, сунцокретовог уља из Украјине додатно убија бугарску пољопривреду. Уместо да се жале у Бриселу, нека влада одмах привремено обустави увоз“, казала је Нинова.

Јуче су произвођачи жита из неколико бугарских градова изашли на масовни протест у Видину, блокирајући пут у правцу румунске границе. Они су истакли да увоз украјинских производа отежава продају домаћих производа. Министар пољопривреде Бугарске Јавор Гечев подржао је окупљене.

„Амбари нам стоје пуни, а трговине нема. Нико не жели да купује бугарске производе јер смо илегално затрпани робом из Украјине“, изјавила је Румјана Ангелова, произвођач жита из Враце.

Како истичу, у Бугарској се 20 пута повећао увоз жита, а домаћи производи стоје и не продају се.
„Сада трпимо губитак од 800 милиона лева (скоро 410 милиона евра) од момента жетве до сада“, рекао је заменик председника Националног удружења произвођача жита Георги Милев.
Специјална операција у Украјини
Гутереш: Извоз хране и ђубрива из Русије и Украјине веома важан
Коментар