- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Гутереш: Извоз хране и ђубрива из Русије и Украјине веома важан

© AP Photo / Hadi MizbanГенерални секретар УН Антонио Гутереш
Генерални секретар УН Антонио Гутереш - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2023
Пратите нас
Извоз хране и ђубрива из Украјине и Русије од суштинског је значаја за глобалну безбедност хране и ниже цене хране, изјавио је генерални секретар УН Антонио Гутереш новинарима у Кијеву, истичући важност проширења Црноморске прехрамбене иницијативе.
Он је нагласио „изузетан значај да се Црноморска иницијатива за жито продужи 18. марта“. Генерални секретар је навео и да је значајан рад на стварању услова за „максимално могуће коришћење извозне инфраструктуре“ на Црном мору у складу са циљевима иницијативе.
Гутереш је додао да ће УН подржати проширење размене заробљеника између Москве и Кијева.
„Наставићемо да подржавамо решавање хуманитарних проблема где год је то могуће, на сваком фронту, као што је, на пример, суштинско повећање размене ратних заробљеника“, рекао је Гутереш.
Говорећи о безбедности око Запорошке нуклеарке, генерални секретар је рекао да су УН спремне да пруже своје услуге како би се постигао договор о безбедносној зони око нуклеарке.
„Безбедност око Запорошке нуклеарне електране од виталног је значаја. Сматрам да ће бити могуће посредовање како би се постигла потпуна демилитаризација зоне и обезбедио повратак електране у нормалну активност“, оценио је Гутереш.
Гутереш је у среду дошао у Кијев, где је планирао да са украјинским председником Владимиром Зеленским разговара о прехрамбеном споразуму.
Жито - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2023
Специјална операција у Украјини
Медији: Украјинска пшеница нахранила шпанске свиње
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала