РУСИЈА

Рјабков: Споразум о офанзивном наоружању са Америком није мртав, али је на „интензивној нези“

Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков рекао је да уколико Вашингтон не одустане од непријатељске политике према Русији Споразум о смањењу и ограничавању стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ) осуђен је на пропаст.
Sputnik

„Споразум није мртав, али је на интензивној нези. Ако говоримо о хипотетичком наставку функционисања споразума, мислим да шансе нису велике, осим ако САД не покажу спремност да заиста промене свој дубоко непријатељски курс према Русији. У супротном, споразум је осуђен на пропаст. То је сурова реалност коју треба узети у обзир онакву каква јесте“, рекао је Рјабков за Спутњик.

Како је додао, од америчке стране зависи и то да ли су могући нови споразуми у тој сфери.
Председник Русије Владимир Путин је 21. фебруара објавио да Москва обуставља учешће у СТАРТ-у, али да не иступа из њега. Он је нагласио да пре него што се поново покрене питање наставка рада у оквиру тог споразума руска страна треба да разуме како ће у њега бити урачунати арсенали не само САД, него и других нуклеарних држава, чланица НАТО-а, односно Француске и Велике Британије. Путин је 1. марта потписао закон о обустављању учешћа Русије у СТАРТ-у.
РУСИЈА
Спутњик објашњава: Шта је суштина споразума који је Путин данас замрзнуо
Коментар