- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Спутњик објашњава: Шта је суштина споразума који је Путин данас замрзнуо

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаРакетни комплекс пете генерације "Јарс"
Ракетни комплекс пете генерације Јарс - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин је објавио да Русија обуставља учешће у Споразуму о смањењу стратешког офанзивног наоружања. То је једини руско-амерички режим контроле нуклеарног оружја.
Споразум између Русије и Сједињених Америчких Држава о мерама за даље смањење и ограничавање стратешког офанзивног наоружања потписан је 8. априла 2010. године у Прагу. Он је заменио Споразум о стратешком офанзивном наоружању из 1991. године и Споразум о смањењу стратешког офанзивног потенцијала из 2002. године.
Нови СТАРТ споразум био је састављен на строго паритетној основи у складу са принципом једнаке и недељиве безбедности.
Споразум је предвиђао неповратно смањење стратешког офанзивног наоружања. Према документу, укупна количина стратешког офанзивног наоружања којом стране располажу седам година након ступања споразума на снагу (до фебруара 2018.) и након тога није требало да прелази:
700 распоређених интерконтиненталних балистичких ракета, балистичких ракета за подморнице и тешких бомбардера;
800 распоређених и нераспоређених лансера за интерконтиненталне балистичке ракете, балистичке ракете за подморнице и тешке бомбардере.
1.550 бојевих глава на распоређеним интерконтиненталним балистичким ракетама, балистичким ракетама за подморнице и тешким бомбардерима.
Стручњаци су приметили да правно ограничавање броја пројектила на 1.550 јединица неће одговарати њиховом стварном броју. Наиме, споразум је предвиђао нова правила за бројање нуклеарних пројектила за тешке бомбардере. За сваки од њих се рачуна један пројектил. Међутим, стварни број пројектила које може да носи бомбардер је, у зависности од типа, од 12 до 24 пројектила или бомби.
- За разлику од старог споразума СТАРТ, нови споразум не садржи ограничења у погледу површине и броја рејона у коме су на борбеном дежурству мобилни копнени ракетни системи (типови „топољ“, „топољ-М, „јарс“).
- Стране могу да одређују структуру нуклеарне тријаде и да распоређују нове типове ракета и других носача, али да једна другу обавесте о томе.
- Договор не садржи ограничења за распоређивање ракета копненог базирања са вишеструким бојевим главама које се могу независно наводити.
-- Договор забрањује распоређивање стратешког офанзивног наоружања ван националних територија земаља.
- Споразум не ограничава развој америчких ПРО система, признајући само постојање везе између одбрамбеног и офанзивног оружја.
Руски деминери на територији Азовстаља у Маријупољу - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
РУСИЈА
Путин наложио војсци: Будите спремни, ако Америка тестира нуклеарно оружје, онда ћемо и ми
Стране су уз договор потписале и протокол који објашњава услове споразума и успоставља нове процедуре за контролу његовог спровођења.
Сенат америчког Конгреса је 22. децембра 2010. године ратификовао споразум СТАРТ – 25. јануара 2011. године Споразум је ратификовала Државна дума, а 26. јануара - Савет Федерације Федералне скупштине Русије.
Споразум је ступио на снагу 5. фебруара 2011. и добио је незванични назив СТАРТ-3.
Било је предвиђено да споразум важи 10 година са могућим споразумним продужењем на пет година.
До 5. фебруара 2018. године (контролни датум према Споразуму), Русија је у потпуности испунила своје обавезе по питању смањења стратешког офанзивног наоружања. Укупни руски потенцијал стратешког офанзивног наоружања тада је бројао:
– 527 јединица за распоређене интерконтиненталне балистичке ракете, балистичке ракете подморнице и тешке бомбардере;
- 1.444 јединице за бојеве главе на распоређеним интерконтиненталним балистичким ракетама и балистичким ракетама за подморнице, као и нуклеарне бојеве главе за распоређене тешке бомбардере.
- 779 јединица за распоређене и нераспоређене лансере за интерконтиненталне балистичке ракете, балистичке ракете подморницра и рспоређене и нераспоређене тешке бомбардере;
Сједињене Америчке Државе су тада такође саопштиле да су испоштовале споразум. Међутим, америчка страна је достигла показатеље у складу са споразумом, између осталог, тако што је једнострано нелегитимно искључила из пребројавања део америчког стратешког офанзивног наоружања за које је саопштено да је „модификовано“.
Споразум о смањењу стратешког офанзивног требало је да истекне у фебруару 2021. године. Међутим, Путин и Бајден су се договорили да се Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања продужи на пет година.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
РУСИЈА
НАТО: Русија демонтирала целокупну архитектуру контроле наоружања
Руско Министарство спољних послова саопштило је да ће „споразум остати на снази у форми у којој је потписан без измена и допуна до 5. фебруара 2026. године“.
Русија и САД почеле су да договарају параметре будућег споразума о ограничавању нуклеарног наоружања, али су прекинуле дијалог након почетка војне специјалне операције у Украјини.
Крајем јануара 2023. године амерички Стејт департмент оптужио је Москву да у оквиру Споразума блокира америчке инспекције у својим стратешким објектима.
Министарство спољних послова Русије је истакло да је чудно што САД захтевају од Русије да се настави са тим активностима када је Кијев покушао да изведе нападе на објекте авијације дугог домета уз директно војно-техничко и обавештајно-информативно учешће Вашингтона.
Након што је руски лидер данас објавио да Русија обуставља учешће у Споразуму о смањењу стратешког офанзивног наоружања, генерални секретар НАТО позвао је Русију да преиспита ту одлуку.
Шта је све Путин поручио у историјском обраћању Федералној скупштини погледајте у видеу:
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
РУСИЈА
Путин: Русија обуставља учешће у споразуму о офанзивном наоружању /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала