СПОРТ

Чехиња шири мржњу и русофобију – шампионка одговара: „Не мешај се, играј тенис“

Руска тенисерка Светлана Кузњецова каже да је евидентно да су многи тенисери и тенисерке, као и људи широм света, против учешћа руских играча на турнирима, посебно Петра Квитова.
Sputnik
Чехиња Квитова недавно је рекла да се слаже са најбољом тенисерком света, Игом Швјонтек, која сматра да руски и белоруски тенисери и тенисерке не би смели да се такмиче док траје ситуација у Украјини.
Кузњецова каже да се ради о класичном облику ширења мржње и русофобије.

„Јасно је да су Чеси супротност у односу на руски народ. У току је пропаганда русофобије широм плaнете. Међутим, верујем да спортисти не треба да се мешају у ово. Њихово је да се баве спортом и играју тенис“, изјавила је Кузњецова.

Рускиња, иначе, победница УС Опена (2004) и Ролан Гароса (2009) још се није званично повукла из тениса, иако има 37 година.
„Разумем када и политичари играју тенис, али АТП и ВТА морају да држе спорт далеко од политике. Ако започнемо ову тему, хајде да причамо о свим ратовима који су започети у модерно доба и какав су утицај они имали на поједине државе и спорт“, каже Кузњецова.
Светлана на крају понавља да спортисти не смеју да буду жртве политике.
„Тенисери се не разумеју политику - ја је не разумем, ни моје колеге из репрезентације се не баве њоме. Зашто нас онда повезивати са политиком и бранити нам такмичење“, поентирала је на крају Кузњецова.
Коментар