СРБИЈА

Влада Србије усвојила пакет мера договорен на састанку Вучића са Србима са КиМ

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници пакет мера који је договорен на састанку председника Србије Александра Вучића са Србима са Косова и Метохије у четвртак, 13. априла у Рашки.
Sputnik
Како је саопштила Влада Србије, пакет мера заштите права Срба и другог неалбанског становништва и виталних државних и националних интереса на територији Аутономне покрајине Косово и Метохија обухвата пет тачака, а прва од њих је да Република Србија захтева хитну реакцију међународне заједнице како би Привремене институције самоуправе у Приштини (ПИС у Приштини) моментално прекинуле кршење споразума о регистарским таблицама и омогућиле потпуну и ничим ометану слободу кретања Србима чија возила користе легалне и легитимне регистарске таблице Републике Србије.
У циљу заштите овог неотуђивог људског права Срба и другог неалбанског становништва, неопходно је да ПИС у Приштини без одлагања поступе у складу са свим споразумима из Дијалога, али и свим другим релевантним међународно-правним документима, истиче се у саопштењу.
У том смислу, српски преговарачки тим овлашћује се да, у складу са правима која су српској страни гарантована досадашњим споразумима о регистарским таблицама, учини додатни напор за изналажење компромисног решења по овом питању.
У случају да ПИС у Приштини одбаце компромисно решење и наставе да на Косову и Метохији онемогућавају слободу кретања Срба и других грађана који користе легалне и легитимне таблице Републике Србије, надлежни органи Републике Србије ће узвратити снажним и адекватним политичким мерама у заштити уставног поретка. У том случају, државни органи ће према возилима са регистарским таблицама које издају ПИС у Приштини предузети циљане арбитрарне мере, наведено је у саопштењу Владе Србије.
Како се истиче, друга тачка је да је безусловно и хитно формирање Заједнице српских општина на КиМ апсолутни предуслов свих даљих корака у Дијалогу, као и предуслов за повратак Срба у покрајинске институције и њихово било какво даље политичко деловање у Покрајини.
ПИС у Приштини су дужне да обезбеде да се формира ЗСО искључиво у складу са четири споразума који су у Дијалогу до сада постигнути по овом питању. То значи да ЗСО мора имати све правне и друге гаранције које су прописане Првим споразумом и Планом имплементације и Споразумом о делокругу и мандату Управљачког тима за успостављање ЗСО из 2013. године, као и све елементе који детаљно дефинишу њен посебан правни положај, циљеве, структуру, органе, надлежности, изворе финансирања и све друге чиниоце који су прецизно дефинисани Општим принципима из 2015. године.
Под трећом тачком истиче се да се албанске полицијске снаге ПИС у Приштини противправно налазе на северу КиМ, где брутално тероришу мирне Србе који ту живе. Представници надлежних међународних цивилних и безбедносних мисија на КиМ добро су упознати са тиме, као и са чињеницом да ПИС у Приштини кроз присуство тих снага крше одредбе Првог споразума које регулишу питање полицијског присуства на северу КиМ. Због тога Влада Републике Србије тражи од поменутих међународних мисија да, у складу са обавезама које им прописује Резолуција СБ УН 1244, хитно предузму мере за заштиту живота и права Срба и обезбеде повлачење албанских полицијских снага ПИС у Приштини.
Као четврта тачка наведено је да Влада Републике Србије оштро осуђује недемократски покушај ПИС у Приштини да одржи изборе за локалну администрацију у четири већински српске општине на северу КиМ.
Влада Републике Србије сматра да овакви избори немају никаквог смисла, јер ПИС у Приштини овим путем настоји да створи ситуацију у којој ће 2 одсто албанског становништва на северу КиМ управљати и одлучивати над 98 одсто Срба који ту живе. Овај потез разоткрио је у пуноћи антидемократски карактер ПИС у Приштини, као и политичку амбицију њеног предводника Аљбина Куртија да са мање од 2 одсто гласова постане фактички градоначелник Зубиног Потока, Лепосавића, Звечана и северне Косовске Митровице, истиче Влада Србије.
Влада Републике Србије подржава одлуку легитимних политичких представника Срба на КиМ и читавог српског народа да не учествују у том недемократском и нелегитимном процесу, као и њихову одлучност да ће се вратити у политички живот ПИС у Приштини тек када буду испуњени добро познати услови успостављања ЗСО, омогућавања слободе кретања Срба у складу са договореним споразумима о регистарским таблицама и повлачења противправно распоређених албанских полицијских снага са севера КиМ.
Као пета тачка наведено је да ће Република Србија предузети све законите политичке и економске мере како би осигурала заштиту живота и основних људских и политичких права Срба и другог неалбанског становништва на КиМ. Такође ће појачати мере којима ће омогућити наставак свеобухватног социјалног и економског напретка српских средина. У том циљу, Влада Републике Србије ће, кроз посебан инвестициони програм, убрзати инфраструктурни развој тих средина и повећати мере финансијске подршке привреди, пољопривредницима, младима и социјално угроженим категоријама.
Како се истиче, одредбе овог Пакета мера од тачке 1. до 5. су обавезујуће за све органе државне управе, посебне организације, службе Владе, све функционере, као и преговараче српске стране у Дијалогу Београда и Приштине.
Додаје се да је Влади Србије било важно да се, због посвећености бољем животу Срба на Косову и Метохији, ове мере усвоје што пре, те је седница заказана у најкраћем року.
СРБИЈА
Економски пакет за Србе на КиМ – јасна порука и Приштини, и Бриселу
Коментар