Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Економски пакет за Србе на КиМ – јасна порука и Приштини, и Бриселу

© AP Photo / Bojan SlavkovicЗастава Србије
Застава Србије - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2023
Пратите нас
Много значајније од саме суме коју је Београд као додатни пакет издвојио за Србе у јужној српско покрајни је порука која је на тај начин послата у Аљбину Куртију и међународној заједници, а то је Београд нема намеру да одустане од подршке Србима на КиМ, каже Зоран Анђелковић.
Влада Србије и председник Србије Александар Вучић су у разговорима са Србима са Косова и Метохије, осим о безбедносној и политичкој ситуацији, разговарали и о пакету додатних социо-економских мера у вредности од 28 милиона евра, који ће им одмах бити на располагању.

Јасан сигнал Приштини и Бриселу

Зоран Анђелковић, некадашњи председник Привременог Извршног већа Косова и Метохије, за Спутњик оцењује да овај потез наше државе показује јединствен став политичког Београда према нашем народу на КиМ.
„Важно је прво да иза целог тог пакета стоји цело државно руководство Србије чиме је показано да Београд стоји иза Срба из наше јужне српске покрајине у сваком погледу. Дакле, не само у политичком већ и у економском и социјалном,“ истиче Анђелковић.
Како каже, сама сума која је издвојена својеврсна је порука и ветар у леђа нашим људима који живе на КиМ, али и порука која је послата и Приштини, и међународној заједници .
„Овде није питање само бројки, иако су и оне значајне већ и чињеница да ће се запослити значајан број људи, да се подстиче наталитет… Овај чин је порука којом је јасно стављено до знања и Аљбину Куртију али и Бриселу да Београд неће стајати скрштених руку када је реч о односу према Србима на КиМ,“ напомиње Анђелковић.
Свако паметан, додаје наш саговорник, разумеће да се овде не ради само о пукој новчаној помоћи.
„Дакле, ово је доказ да Београд има намеру да и у економском и у социјалном као и политичком и безбедносном смислу заштити наш народ на Косову и Метохији,“ истиче наш саговорник.

Подстицај за опстанак

Вучић је навео и још неколико мера као помоћ Србима на КиМ у оквиру додатног економског пакета помоћи од којих се први односи на повећање привремене накнаде, у укупном износу од 6.607.000 евра. Друга мера је економско оснаживање незапослених лица преко установа културе, канцеларија за младе, у вредности од око 5.606.000 евра. Додатни подстицај намењен је за лица са високом и вишом спремом која ће добити накнаде од 45.000 и 80.000 динара.
Као трећа тачка је издвојено унапређење рада здравствених установа где ће бити запослено 50 нових лекара и 50 медицинских сестара, што је са додатком око два милиона евра мера како би се сачували здравствени радници на КиМ.
Подстицај младим брачним паровима биће 50.000 за прворођено дете.

Поноћ за жене предузетнике

Као пета економска мера издвојено је улагање у развој привредне делатности и женског предузетништва и породичног бизниса кроз набавку машина, опреме и обртних средстава. За ово средства иду из буџета Министарства привреде, где ће минимални износ субвенције бити 100.000 динара, а максимални 600.000 динара, што за мале фирме може да буде од великог значаја.
За развој пољопривредне делатности, кроз набавку опреме, машина, садница, сточног фонда, пчела и пчеларске опреме Београд је планирао уложи 200 милиона динара, а за додатно за отклањање последица насталих услед обилних падавина због изливања бујичних и других водотокова, укупно 2,56 милиона. За изградњу, реконструкцију, рехабилитацију и санацију путева, улица и путних објеката издваја се 6,83 милиона евра.
Грачаница билборд - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2023
СРБИЈА
Пред преговоре у Бриселу: Београд остаје доследан – нема других тема осим формирања ЗСО
Храм Светог Саве - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2023
СРБИЈА
Вучић: СПЦ сматрам једном од најважнијих институција за опстанак српског народа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала