СВЕТ

Суданска војска и снаге за брзо реаговање пристале на хуманитарни коридор

Суданска војска пристала је да отвори хуманитарне коридоре у недељу увече на три сата, наводи се у саопштењу оружаних снага. Након тога су се и снаге за брзо реаговање сложиле са отварањем хуманитарних коридора.
Sputnik
„Суданске оружане снаге сагласне су са предлогом Уједињених нација да отворе безбедне пролазе за хуманитарне случајеве на три сата са почетком у 16 ​​часова“, наводи се у саопштењу.
Са своје стране, снаге за брзо реаговање саопштиле су да обавештавају грађане да „у оквиру захтева УН и жеље снага да се олакша живот људима, они омогућавају отварање безбедних коридора за хуманитарне случајеве грађана, почев од сада у трајању од четири сата“.
Обе супротстављене стране у Судану су у својим изјавама истакле да задржавају право да одговоре у случају било каквих непријатељских дејстава.
У суботу су у Судану избиле борбе између снага за брзо реаговање и регуларне војске. Суданске снаге за брзо реаговање саопштиле су да су преузеле контролу над Палатом Републике (председничком палатом) у Хартуму, међународним аеродромом у престоници и ваздушном базом у граду Мерое на северу земље. Снаге за брзо реаговање оптужиле су регуларну војску за напад на њихову базу у престоници „употребом свих врста наоружања“.
Суданска војска саопштила је да изјаве снага за брзо реаговање нису тачне, а да све стратешке објекте, укључујући и председничку палату, контролишу оружане снаге. Војска је такође приметила да су их снаге за брзо реаговање напале прве. Суданска војска и служба опште безбедности назвали су снаге за брзо реаговање побуњеничким снагама и оптужили их за нападе на државне и стратешке објекте. Начелник прелазног сувереног савета Судана и врховни командант Оружаних снага земље Абдел Фатах Бурхан издао је указ о распуштању снага за брзо реаговање.
Тренутно се сукоби и појединачни обрачуни између војске и снага за брзо реаговање одвијају и у низу других суданских провинција.
СВЕТ
Војска Судана преузела базе специјалаца, негирају да им је оборен авион
Коментар