- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Суданска војска и снаге за брзо реаговање пристале на хуманитарни коридор

© AFP 2023 / -Дим изнад стамбених зграда у суданском Хартуму током сукоба регуларне војске и снага за брзо реаговање
Дим изнад стамбених зграда у суданском Хартуму током сукоба регуларне војске и снага за брзо реаговање - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2023
Пратите нас
Суданска војска пристала је да отвори хуманитарне коридоре у недељу увече на три сата, наводи се у саопштењу оружаних снага. Након тога су се и снаге за брзо реаговање сложиле са отварањем хуманитарних коридора.
„Суданске оружане снаге сагласне су са предлогом Уједињених нација да отворе безбедне пролазе за хуманитарне случајеве на три сата са почетком у 16 ​​часова“, наводи се у саопштењу.
Са своје стране, снаге за брзо реаговање саопштиле су да обавештавају грађане да „у оквиру захтева УН и жеље снага да се олакша живот људима, они омогућавају отварање безбедних коридора за хуманитарне случајеве грађана, почев од сада у трајању од четири сата“.
Обе супротстављене стране у Судану су у својим изјавама истакле да задржавају право да одговоре у случају било каквих непријатељских дејстава.
У суботу су у Судану избиле борбе између снага за брзо реаговање и регуларне војске. Суданске снаге за брзо реаговање саопштиле су да су преузеле контролу над Палатом Републике (председничком палатом) у Хартуму, међународним аеродромом у престоници и ваздушном базом у граду Мерое на северу земље. Снаге за брзо реаговање оптужиле су регуларну војску за напад на њихову базу у престоници „употребом свих врста наоружања“.
Суданска војска саопштила је да изјаве снага за брзо реаговање нису тачне, а да све стратешке објекте, укључујући и председничку палату, контролишу оружане снаге. Војска је такође приметила да су их снаге за брзо реаговање напале прве. Суданска војска и служба опште безбедности назвали су снаге за брзо реаговање побуњеничким снагама и оптужили их за нападе на државне и стратешке објекте. Начелник прелазног сувереног савета Судана и врховни командант Оружаних снага земље Абдел Фатах Бурхан издао је указ о распуштању снага за брзо реаговање.
Тренутно се сукоби и појединачни обрачуни између војске и снага за брзо реаговање одвијају и у низу других суданских провинција.
Сукоби војске и специјалних снага у Судану - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2023
СВЕТ
Војска Судана преузела базе специјалаца, негирају да им је оборен авион
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала