ЕКОНОМИЈА

Кина упумпава још 25 милијарди долара у банкарски сектор

Народна банка Кине (ПБОЦ) понудила је 170 милијарди јуана (25 милијарди долара) средстава банкама кроз инструмент за средњорочно кредитирање. То је резултирало нето инјекцијом од 20 милијарди јуана у априлу, најмањом од новембра.
Sputnik
Централна банка је оставила непромењену каматну стопу на 2,75 одсто, осми месец заредом, као што је очекивала већина економиста и аналитичара у Блумберговој анкети.
Мања резерва ликвидности указује да ПБОЦ процењује учинак попуштања у марту, када је и смањила однос банкарских резерви и осигурала више готовине за подршку расту. Подаци од прошлог месеца показали су да је економски опоравак у узмаху, с повећањем кредитне експанзије и извозом који надмашује процене, пренео је Сеебиз.
„Исход је у складу са очекивањима за мало повећање. Иако смо дуго планирали потенцијално мало смањење каматних стопа ове године, чини се да смањење није неизбежно“, рекла је Францес Чеунг, стратег за стопе у „Oversea-Chinese Banking Corp.“ у Сингапуру.
Кинеска економија се опоравља, а циљ раста од око 5% ове године могао би да се постигне како се тржиште некретнина побољшава, рекао је гувернер ПБОЦ-а Ји Ганг током састанка Групе 20 прошле седмице.
Коментар