ДРУШТВО

Игор Јурић: Амбер алерт од новембра у Србији

Имплементација „Амбер алерта“, система за обавештавање о нестанцима деце, биће завршена до 1. новембра, рекао је Игор Јурић, оснивач Фондације „Тијана Јурић“ и директор Центра за несталу и злостављану децу.
Sputnik
Игор Јурић рекао је да је министар унутрашњих послова Братислав Гашић потписао документ којим је наложио тиму да до 1. новембра обаве све припреме за имплементацију „Амбер алерта“ у Србији, али се не искључује могућност да увођење система почне и раније.
Министар унутрашњих послова Братислав Гашић изјавио је крајем јануара да је потребно да се што пре уведе „Амбер алерт“. У Србији већ годинама постоји иницијатива да се тај систем уведе, док га има десетине земаља у Европи.
„Амбер алерт“ представља модел ширења и објављивања информација јавности у специфичним случајевима нестале деце. Одлуку о томе доноси тужилаштво, као и то да ли треба да се објави фотографија несталог детета. Полиција појачава патроле на путевима и контролу на наплатним рампама и граничним прелазима.
Објаве преко медија, интернета, СМС-а, екрана на банкоматима, ауто-путевима, могу да допру до грађана који ће запамтити лице детета и потенцијално га уочити или имати валидне информације које полицији могу да помогну у потрази. Кључно је позивати грађане да све потенцијално корисне информације пријаве полицији.
Више од милион људи у Србији подржало је на друштвеним мрежама кампању за увођење система „Амбер алерт“ у земљи, изјавио је почетком године Игор Јурић, преноси РТС.
Систем "Амбер алерт" је настао 1996. године у Сједињеним Америчким Државама. Назив је добио по Амбер Хагерман, деветогодишњој девојчици из Тексаса, која је отета и убијена.
ДРУШТВО
Нови систем у Србији поставља замку свим монструмима
До 1.500 деце нестане у Србији сваке године
Коментар