- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Игор Јурић: Амбер алерт од новембра у Србији

© Sputnik / Лола ЂорђевићИгор Јурић
Игор Јурић - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2023
Пратите нас
Имплементација „Амбер алерта“, система за обавештавање о нестанцима деце, биће завршена до 1. новембра, рекао је Игор Јурић, оснивач Фондације „Тијана Јурић“ и директор Центра за несталу и злостављану децу.
Игор Јурић рекао је да је министар унутрашњих послова Братислав Гашић потписао документ којим је наложио тиму да до 1. новембра обаве све припреме за имплементацију „Амбер алерта“ у Србији, али се не искључује могућност да увођење система почне и раније.
Министар унутрашњих послова Братислав Гашић изјавио је крајем јануара да је потребно да се што пре уведе „Амбер алерт“. У Србији већ годинама постоји иницијатива да се тај систем уведе, док га има десетине земаља у Европи.
„Амбер алерт“ представља модел ширења и објављивања информација јавности у специфичним случајевима нестале деце. Одлуку о томе доноси тужилаштво, као и то да ли треба да се објави фотографија несталог детета. Полиција појачава патроле на путевима и контролу на наплатним рампама и граничним прелазима.
Објаве преко медија, интернета, СМС-а, екрана на банкоматима, ауто-путевима, могу да допру до грађана који ће запамтити лице детета и потенцијално га уочити или имати валидне информације које полицији могу да помогну у потрази. Кључно је позивати грађане да све потенцијално корисне информације пријаве полицији.
Више од милион људи у Србији подржало је на друштвеним мрежама кампању за увођење система „Амбер алерт“ у земљи, изјавио је почетком године Игор Јурић, преноси РТС.
Систем "Амбер алерт" је настао 1996. године у Сједињеним Америчким Државама. Назив је добио по Амбер Хагерман, деветогодишњој девојчици из Тексаса, која је отета и убијена.
Стара лутка - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2023
ДРУШТВО
Нови систем у Србији поставља замку свим монструмима
Тужна и уплашена деца - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2021
До 1.500 деце нестане у Србији сваке године
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала