НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници доказују: Јајна ћелија бира који сперматозоид ће је оплодити

Улога јајне ћелија у процесу оплодње много је већа него што се раније веровало, а студија коју је објавио генетичар Џозеф Х. Надо са Универзитета у Вашингтону показала је да женски гамет бира или одбија сперматозоиде у зависности од квалитета ДНК коју носе.
Sputnik
Добар пример случаја „ненасумичне“ селекције од стране јајне ћелије један je од експеримената који је Надо извео са глодарима.
У првој фази, научник и његов тим су додали нормалан и измењен ген са мутацијом код женки мишева, док код мужјака ништа није мењано. Резултат је одговарао законима које је предложио Мендел: сваки родитељ носи две копије сваког гена, а оплодња се дешава насумично.
Међутим, у другој фази, мушким мишевима је додао мутирани ген и нормалан ген, али овог пута је задржао оне нормалне код женки.
Резултати су овом приликом били збуњујући: само 27% мишева је имало мутантни ген. Заправо, до оплодње није дошло потпуно насумично, а здраве јајне ћелије су одбациле одређени део сперме са мутацијом, минимизирајући могућност да је потомци пренесу. Поређења ради, у првом експерименту сперматозоиди нису показивали никакав селективни процес.
На овај начин је потврђено да јајна ћелија има важну улогу током оплодње. Иако сперматозоид обавља динамички и покретни део, очигледно је да ће јајна ћелија донети коначну одлуку током оплодње, бирајући ДНК који даје најбољу комбинацију, пренела је „Национална географија“.
СВЕТ
Научници открили како „наручити“ пол детета
Коментар