- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Научници открили како „наручити“ пол детета

© Depositphotos.com / Оsons163Бебе близанци
Бебе близанци - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2023
Пратите нас
Научници су открили једноставну и безбедну технику која са прецизношћу од 80 одсто може да обезбеди да се роди дете одређеног пола. Метода се заснива на основу сортирања сперматозоида по тежини, које се спроводи у фази генетског тестирања пре вантелесне оплодње.

Пол зависи од мушкарца

Постоји велики број „народних рецепата“ на који начин се може утицати на пол будућег детета. Саветује се да се користе одређени производи, да се одређени дан изабере за зачеће и друго. Све у свему, то су све митови и „бабске приче“ које нису поткрепљење научним доказима.
Пол ембриона настаје у процесу спајања јајне ћелије и сперматозоида. Притом, жена може будућем детету да преда само Х-хромозоме, а мушкарац и Х и Y-хромозоме. Фактички жена не утиче у одређивању пола детета. Ко ће доћи на свет, дечак или девојчица, зависи само од мушкарца.
Девојчице се рађају када јајну ћелију са Х-хромозомом оплоди сперматозоид са истим хромозомом, дечаци се рађају када се оплоди са Y-хромозомом. Од многих сперматозоида један побеђује, а који ће бити јачи „мушки“ или „женски“ је немогуће предвидети. У природном зачећу је овај процес случајан и не може да се програмира.

„Вага за сперматозоиде“

Постоје разне лабораторијске методе у којима се може одабрати пол сперматозоида, гел-филтрацијом или хроматографијом за раздвајање компоненти, електрофорезом (раздвајање молекула ДНК), микроскопом атомских сила, проточном цитометријом са флуоресцентним обележавањем и друге.
Сви ови начини имају нека ограничења, јер су неки веома дуготрајни, други захтевају скупу опрему и материјале, а трећи не обезбеђују гарантован резултат. Осим тога није познато колико су безбедни, јер свака физичка интервенција може пореметити структуру ДНК.
Научници из америчког медицинског универзитета Корнел су предложили једноставну и ефикасну технологију поделе сперматозоида на „мушке“ и „женске“, који се, како они сматрају, могу примењивати у клиничкој пракси.
Метода се заснива на различитој тежини сперматозоида. Аутори су установили да су сперматозоиди са Х-хромозомом тежи, због чега се „женске“ ћелије концентришу у доњем слоју, а „мушке“ у горњем.
Од августа 2016. године до јула 2020. године, научници су спровели експеримент у којем је учествовало више од 1300 америчких парова који су генетски тестирани пре вештачке оплодње. Од оних који нису имали посебне жеље за полом нерођеног детета, око 92 одсто, формирали су контролну групу у којој је поступак вештачке оплодње био стандардан. Међутим, 105 парова је желело бебу одређеног пола и извршено је раздвајање сперме.
У контролној групи 45,3 одсто ембриона је било женског пола, а 54,7 мушког пола. Међу 59 парова који су се желели девојчице, 79 одсто ембриона је било женског пола, а од 46 парова који су желели да имају дечака, скоро 80 га је и добило.
Аутори напомињу да нова метода, иако не гарантује стопостотни резултат, повећава вероватноћу. Уз високу ефикасност, нова технологија је и релативно јефтина и потпуно сигурна. Сви учесници студије имали су здраву децу и до три године ниједно није показало озбиљне здравствене проблеме или застој у развоју.

Могућности вештачке оплодње

Технички је и сада могуће одредити пол ембриона до имплантације при вештачкој оплодњи са преимплантацијским генетским тестирањем (ПГТ). Међутим, у Русији и неким другим земљама „наручивање“ дечака или девојчице није могуће.
Реч је о случајевима када постоји ризик од развоја наследних болести које се преносе искључиво по мушкој или женској линији, као што су хемофилија, далтонизам, реуматски артритис, Дишенова мишићна дистрофија, Џејкобсов синдром и други.
ПГТ је сложена и скупа студија која није део стандардне процедуре вантелесне оплодње. То је ембрионална биопсија, пре замрзавања из ембриона створених „у епрувети“ се узима мали број ћелија за тестирање.
Основи задатак методе је откривање генетских дефеката са којима су повезане наследне болести, као и одређивање великог броја хромозома. Од тога зависи здравље будућег детета. На пример, познато је да људи са Дауновим синдромом имају један додатни хромозом.
Статистички гледано, аномалије хромозома су присутне у око половине ембриона створених вештачком оплодњом и чине око 70 одсто раних побачаја. Употреба ПГТ-а омогућава да се смањи могућност неуспеле трудноће.
У земљама као што су САД, Кипар, Мексико и Тајланд је дозвољено да се врши селекција методом ПГТ „у циљу родне равнотеже у породици“. Односно, пар може да одабере пол нерођеног детета у одсуству медицинских индикација само ако већ имају најмање једно дете супротног пола. У Сједињеним Америчким Државама је цена такве услуге од десет до 20 хиљада долара.

Етика и право

Многи научници сматрају да бирање пола ембриона није етички прихватљиво. Осим тога, не постоји ни правна регулатива.

„Одабир ембриона по полу без олакшавајућих околности, као што је болест, је незаконит, али претходно раздвајање сперме може бити рупа у закону“, објашњава у интервјуу листу Ајриш њузпрофесор генетике на универзитету у Кенту Дарен Грифин.

Разлика између нове технологије и претходне је у томе што користи стандардне тестове за сперму и ембрионе које су одобриле медицинске институције већине земаља.
„Мене брине што таква технологија може да се широко примењује у клиничкој пракси. Резултати показују да метод омогућава да се одабере сперма која одређује пол ембриона. Међутим, озбиљнији је етички проблем и важнији од техничких достигнућа. Манипулисање полом потомства може да доведе до погубних последица за друштво“, рекао је шеф одељења за андрологију Императорског колеџа у Лондону доктор Чан Џајасен.
Научник се плаши да ће у будућности ова метода бити прилагођена за селекцију и по другим особинама које се налазе на нивоу гена, као што је, на пример, боја очију или коже. Он сматра да је овде реч о еугеници (примењена наука или био-социјални програм за побољшање и контролу људске врсте што би требало да спречи „инфериорне људе“ да имају децу - негативна еугеника и подстиче „супериорне“ да се што више размножавају - позитивна еугеника).
Хе Ђакуј - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Отац „генетски модификованих беба“ изашао из затвора и најавио повратак у науку новим пројектом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала