ЕКОНОМИЈА

ЕК увела ограничења на увоз украјинских житарица до 5. јуна

Европска комисија увела је ограничења на увоз украјинских пољопривредних производа до 5. јуна, како би ублажила проблем који је настао са вишком житарица у Бугарској, Пољској, Румунији, Мађарској и Словачкој.
Sputnik
Извршно тело Европске уније је саошптило да се током тог периода украјинске житарице могу продавати у било којој другој чланици ЕУ, осим у поменутих пет, које су се жалиле да јефтина цена украјинског жита наноси штету њиховим пољопривредницима.
Напомиње се да се ови производи могу и даље ићи транзитом кроз ове земље по „уобичајеној процедури царинског транзита“.
Паралелно са тим, Бугарска, Мађарска, Пољска и Словачка обавезале су се да ће укинути своје једностране мере против пшенице, кукуруза, уљане репице, семена сунцокрета и свих других производа који долазе из Украјине, наводи се у саопштењу.
Мере Комисије такође укључују и пакет подршке вредан 100 милиона евра пољопривредницима у пет земаља ЕУ.
Премијери пет земаља Европске уније су се крајем марта обратили шефици Европске комисије Урсули фон дер Лајен са захтевом да се умеша у кризу изазвану приливом житарица из Украјине. У писму премијера Пољске, Мађарске, Румуније, Бугарске и Словачке наводи се да су „проблеми повезани са значајним повећањем понуде украјинских производа на тржиштима земаља-чланица ЕУ, а посебно оних која се граниче са Украјином. Конкретно дошло је до невиђенога раста увоза житарица, уљарица, јаја, живине, шећера, сока од јабуке, бобичастог воћа, јабука, брашна, меда и тестенина.
СВЕТ
У ЕУ постигнут договор о укидању забране увоза пољопривредних производа из Украјине
Коментар