- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

У ЕУ постигнут договор о укидању забране увоза пољопривредних производа из Украјине

© Sputnik / Павел Лисицын / Уђи у базу фотографијаПшеница
Пшеница - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2023
Пратите нас
Европска комисија постигла је договор са пет чланица Европске уније о увозу пољопривредних производа из Украјине. Договором је предвиђено да тих пет земаља укину једностране мере забране увоза а да се за сељаке обезбеди пакет помоћи од 100 милиона евра, написао је на Твитеру заменик председника ЕК, комесар за трговину Валдис Домбровскис.
„ЕК је постигла договор са Бугарском, Мађарском, Пољском, Румунијом и Словачком по питању пољопривредних производа из Украјине. Основни елементи договора, усаглашеног и са Украјином, су: укидање једностраних мера, специјалне мере за пшеницу, кукуруз, сунцокрет и репицу, пакет помоћи за погођене сељаке из тих пет држава од 100 милиона евра“, наводи се у саопштењу.
Подсетимо, фармери у појединим европским земљама побунили су се због прилива украјинског жита и других пољопривредних производа, који им обарају цену.
Европска унија, у знак подршке Украјини, укинула је тарифе и квоте за извоз пољопривредних производа. Међутим, фармери у Пољској, Румунији, Бугарској и Француској протестовали су јер јефтино украјинско жито и пилеће месо обарају цену њихових производа, навео је „Вол стрит џурнал“.
Због тога долази и до тензија на пољско-украјинској граници, будући да Украјинци тврде како пољска страна успорава проток производа, наводи тај лист. Према тврдњама Кијева, на појединим граничним прелазима, жито чека и по 10 дана док не уђе у Пољску, док се Варшава правда да ради најбрже што може.
Да би заштитиле пољопривреднике ове земље су увеле забрану увоза из Украјине.
Пшеница - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2023
СВЕТ
Вашингтон заврће руке: Украјинско жито – ново велико семе раздора у Европској унији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала