РУСИЈА

Тираспољ: Руски мировњаци остају у Придњестровљу - хтела то Молдавија или не

Шеф дипломатије Придњестровља Виталиј Игнатјев рекао је да ће руски мировњаци у сваком случају остати у региону, чак и ако се Молдавија повуче из споразума о мировној мисији. По његовом мишљењу, могуће повлачење Молдавије неће довести до прекида мисије.
Sputnik

„Чак и ако Молдавија покуша да се повуче, верујемо да то неће бити разлог да се обустави мировна операција. Она у сваком случају мора остати, јер овде живи значајан број цивила – пола милиона становника Придњестровља, укључујући грађане Руске Федерације, којих има скоро 250 хиљада “, рекао је Игнатјев у интервјуу за лист Известија.

Виталиј Игњатијев је додао да су раније молдавске власти у више наврата говориле о повлачењу из споразума по којем су руски мировњаци уведени у Придњестровље.
Руске мировне снаге се налазе у Придњестровљу од 1992. године, када је завршена активна фаза војног сукоба у региону. У Придњестровљу је распоређена и оперативна група руских трупа која чува оружје и муницију и помаже у спровођењу мировне мисије.
Молдавска делегација је 20. априла на састанку Заједничке контролне комисије за управљање мировном операцијом саопштила да руски мировни контингент крши режим безбедности. Молдавска страна је истакла да се руска техника креће без координације са њима.
СВЕТ
Молдавија блокирала сајтове руских медија
Коментар