- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Тираспољ: Руски мировњаци остају у Придњестровљу - хтела то Молдавија или не

© Sputnik / Сергей КузнецовРуски мировњаци на контролном пункту у Придњестровљу
Руски мировњаци на контролном пункту у Придњестровљу - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
Пратите нас
Шеф дипломатије Придњестровља Виталиј Игнатјев рекао је да ће руски мировњаци у сваком случају остати у региону, чак и ако се Молдавија повуче из споразума о мировној мисији. По његовом мишљењу, могуће повлачење Молдавије неће довести до прекида мисије.

„Чак и ако Молдавија покуша да се повуче, верујемо да то неће бити разлог да се обустави мировна операција. Она у сваком случају мора остати, јер овде живи значајан број цивила – пола милиона становника Придњестровља, укључујући грађане Руске Федерације, којих има скоро 250 хиљада “, рекао је Игнатјев у интервјуу за лист Известија.

Виталиј Игњатијев је додао да су раније молдавске власти у више наврата говориле о повлачењу из споразума по којем су руски мировњаци уведени у Придњестровље.
Руске мировне снаге се налазе у Придњестровљу од 1992. године, када је завршена активна фаза војног сукоба у региону. У Придњестровљу је распоређена и оперативна група руских трупа која чува оружје и муницију и помаже у спровођењу мировне мисије.
Молдавска делегација је 20. априла на састанку Заједничке контролне комисије за управљање мировном операцијом саопштила да руски мировни контингент крши режим безбедности. Молдавска страна је истакла да се руска техника креће без координације са њима.
Руски медији прате фестивал Бољшој  - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2023
СВЕТ
Молдавија блокирала сајтове руских медија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала