СРБИЈА

Медији: „Бајрактари“ стигли у Приштину

Такозване косовске безбедносне снаге (КБС) добиле су пет дронова „Бајрактар“ турске производње, тврде приштински медији позивајући се на извор из међународних безбедносних институција.
Sputnik
Беспилотне летелице стигле су у Приштину из Турске, која их производи, након скоро седам месеци од склапања уговора о испоруци, који је са произвођачем потписао министар одбране привремених институција Арменд Мехај.
Интересовање за опремање овим борбеним летелицама датира од почетка 2022. године, посебно након почетка сукоба у Украјини 24. фебруара прошле године, наводе приштински медији.
Само два дана касније, турску компанију је посетила и председница привремених приштинских институција Вјоса Османи.
Беспилотне летелице „Бајрактар“ ТБ2 спадају у наоружање које има дугу издржљивост на средњој висини, са рекордом лета до 27 сати и три минута, а поред оружаних напада, њихове главне функције су обавештајне, надзорне и извиђачке мисије.
Опремање КБС-а овим системом долази само неколико дана пре почетка највеће међународне НАТО вежбе, „Дифендер Јуроп 23“. Део тих вежби биће одржан и на територији Косова и Метохије, а КБС ће учествовати са 1.100 припадника.
СРБИЈА
Вучић о „бајрактарима“ за тзв. Косово: То ће утицати на наше односе са Турском
СРБИЈА
Звук „ратних добоша“ из Приштине – сад припремају и турске „Бајрактаре“
Коментар