Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Звук „ратних добоша“ из Приштине – сад припремају и турске „Бајрактаре“

© AP PhotoБајрактар дрон
Бајрактар дрон - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Пратите нас
Приштина се наоружава најсавременијим дроновима, а обука припадника КБС- а за руковање њима се још од маја одвија у бази у Албанији, све у сврху да спрече евентуалну подршку српском народу на северу Косова ако би биле предузете неке активности ради његове заштите, упозорава председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун.
Приштина је у преговорима са Турском око куповине дронова „Бајрактар“, који ће им, како тврде, помоћи у „одбрани земље“, што не иде у прилог попуштању тензија које владају на северу Косова, већ пре звучи као ударање у „ратне добоше“.
Милован Дрецун, председник Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије, каже да је набавка ових дронова договорена током посете тзв. косовске председнице Вјосе Османи Турској и да је објављено да је у питању набавка осам дронова тог типа.
"Та се прича сада реализује: у месту Бајрам Цури на северу Албаније где су 1998/99 биле касарне терористичке ОВК те зграде су сада обновљене и тамо се налазе турски инструктори који врше обуку оператера за ове летелице из такозваних снага КБС-а и та обука је почела у мају ове године", прецизира Дрецун.

Звук "ратних добоша"

Договор је, додаје Дрецун, да четири од укупно осам „Барјактара“ плати такозвана Влада Косова, а остатак да се финансира из фонда њихове дијаспоре за опремање такозване Војске Косова.
„Турска ће са своје стране донирати додатну опрему и додатну обуку. Осим тога, КБС поседује и извиђачке дронове и то све заједно свакако представља опасност за безбедност српског народа јер јасна је намена тих такозваних Косовских безбедносних снага да буду употребљене против српског народа,“ уверен је Дрецун.
Наш саговорник такође скреће пажњу да се припрема терен и оправдање да се на северу Косова стално стационирају КБС-а за коју се, по свему судећи, припрема изградња пете базе специјалних јединица негде на подручју Мокре Горе.

Тајне активности западне приватне обавештајне компаније

„Имајући у виду да и Албанија набавља исте дронове, лако се може десити да се они нађу у оквиру албанског контингента Кфора на Косову и Метохији и да буду коришћени као помоћ и подршка КБС-у. Ако томе додамо и да једна западна приватна обавештајна компанија спроводи одређене тајне активности на КиМ, односно да располаже са такозваним комерцијалним дроновима које користе у извиђачке сврхе, онда видите да је прикупљање података, од обавештајних до мапирања терена и лоцирања могућих мета за напад дроновима по нашим циљевима и то не само на КиМ већ и на подручју централне Србије, реална опасност,“ закључује Дрецун.
Објашњавајући о каквом наоружању је реч и да ли је оно опасно по безбедност Срба и Србије, Петар Војиновић, уредник портала „Танго сикс“, каже да је реч о озбиљном оружју, које би апсолутно било опасно по нашу безбедност.
„У питању су беспосадне ваздухопловне платформе које имају офанзивну могућност, односно, употреба вођеног наоружања ваздух –земља којим може да се дејствује на даљинама чак и преко 10 километра,“ наводи Војиновић за Спутњик.

Опасно оружје

Како каже, то је класа летелица која је готово обавезни микс ваздухопловних војних снага, а да се за територије какво је тзв. Косово које немају своје војно- ваздухопловне снаге, може лаички претпоставити да је куповина оваквих дронова добра алтернатива.
„Међутим, поменути дронови те класе имају напредније способности. Да направимо паралелу са анонимним неидентификованим дроном о коме је било речи пре месец и по дана: он је служио за извиђање, док „Барјактар“ има и мање летелице, неколико типова. Ако би набављали неке једноставније, које су намењене извиђању то је нешто друго. Уколико пак дрон буде већи - јер још не знамо који тип намеравају да купе - то значи већи и способнији сензор за електро-оптичко извиђање, инфрацрвене камере, инструменти за обележавање циљева по којима се дејствује..“ објашњава Војиновић.

Србија има чиме да се брани

Таква врста дрона је много способнија и не уклапа у листу приоритета неке територије као што је Косово, каже Војиновић који не мисли да су припадници КБС баш обучени да управљају таквим оружјем, осим ако то не раде неки странци.
Војиновић такође напомиње да Србија има неколико ваздухопловних средстава која би могла да се супротставе тим дроновима.
Иначе, цена поменутих дронова је око два милиона долара, што је неупоредиво с ценом једног авиона или, што је боље за поређење, војног хеликоптера, који кошта од 15 милиона долара навише.
Беспилотна летелица Бајрактар  - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
СРБИЈА
Турски експерт о „бајрактарима“: Косово је део наше националне безбедности
Амерички војници на Косову у околини Ораховца - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
СРБИЈА
Рука руку мије: Наоружавање Приштине фактички помоћ Кфору
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала