СВЕТ

Бела кућа: Банкрот америчке привреде би био поклон Кини и Русији

Америчка администрација сматра да ће могући банкрот у Сједињеним Америчким Државама погодовати Кини и Русији, а такође створити неизвесност у свету око употребе долара, изјавила је у уторак портпарол Беле куће Карин Жан-Пјер.
Sputnik

„Кина и Русија ће покушати да искористе банкрот како би демонстрирале хаос унутар САД, као и нашу неспособност да функционишемо као демократија. Ово ће такође проузроковати неизвесност у свету око употребе долара, институција и водеће улоге Вашингтона, што ће довести до колебања на тржиштима, која зависе од долара“, рекла је портпарол на брифингу, коментаришући изгледе за банкрот у америчкој приведи.

Амерички председник Џозеф Бајден планира да у уторак поподне одржи састанак са челницима Конгреса поводом повећања државног дуга, рачунајући да ће законодавци усвојити одговарајућу норму у циљу спречавања банкрота.
Републиканци који контролишу Доњи дом Когреса, повезују повећање границе државног дуга са усвајањем програма за радикално смањење буџетских трошкова који је неприхватљив за Белу кућу.
ЕКОНОМИЈА
САД: Представнички дом усвојио закон о подизању горње границе дуга
Коментар