- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

САД: Представнички дом усвојио закон о подизању горње границе дуга

© Flickr / Ryan McFarlandОткривено колико САД дугују Саудијској Арабији
Откривено колико САД дугују Саудијској Арабији - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2023
Пратите нас
Републиканци у Представничком дому америчког Конгреса тесно су усвојили свеобухватан закон којим би се подигла горња граница државног дуга за 1,5 билиона долара у замену за оштре рестрикције потрошње.
То представља тактичку победу председника Представничког дома Кевина Макартија док позива америчког председника Џозефа Бајдена да преговара и спречи федерални банкрот овог лета, објавио је АП.
Закон је усвојен у среду са 217 гласова за и 215 против и не очекује се да ће проћи у Сенату.
Макарти се сада нада да ће Бајден пристати на преговоре за смањење потрошње, чак и и када Бела кућа и демократе у Конгресу инсистирају на повећању границе дуга без икаквих обавеза.
Министарство финансија САД могло би остати без начина да плати своје обавезе за неколико седмица, уколико Конгрес не реагује.
Застој у финансирању 2011, године довео је до смањења кредитног рејтинга америчке владе, што је повећало трошкове позајмљивања и угрозило инвестиције.
Макарти је позвао Бајдена да започне преговоре о повећању границе дуга и закону о смањењу потрошње.
Предлог закона Представничког дома повећао би задуживање за 1,5 билиона долара током председничке кампање идуће године.
Рачун предвиђа смањење потрошње на нивое из 2022. године, а затим ограничење раста потрошње на један одсто годишње, укидање појединих пореских олакшица за обновљиву енергију и појачање активности за поједине програме борбе против сиромаштва.
Прес секретар Беле куће, Карин Жан Пјер, рекла је да Бајден не би пристао да потпише такве мере јер, како је навела, никада неће форсирати да средња класа сноси терет смањења пореза за најбогатије, као што то чини тај закон.
Бела кућа је позвала Конгрес да подигне границу дуга без услова, као што је то било три пута под Бајденовим републиканским претходником Доналдом Трампом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала