РУСИЈА

Турска се нада да ће споразум о житу бити продужен за два месеца

Турска се нада да ће споразум о житу, који истиче 18. маја, бити продужен за најмање два месеца, изјавио је министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу.
Sputnik

„Надам се да ће на састанку у Истанбулу бити постигнут позитиван резултат. Мислимо да ће коначну одлуку по том питању донети наш председник Реџеп Тајип Ердоган заједно са председником Русије Владимиром Путином. Надамо се да ће споразум бити продужен за најмање два месеца“, рекао је Чавушоглу након састанка у Москви.

Ускоро почиње припрема мапе пута за Сирију

Чавушоглу је рекао да је састанак министара спољних послова Турске, Русије, Сирије и Ирана који је одржан данас у Москви прошао конструктивно и ефикасно.
„Истакнута је посвећеност територијалном интегритету Сирије. Постоји заједнички приступ борби против тероризма, истакнута је важност решавања ситуације политичким путем, заједничког рада на хуманитарним питањима и спровођења тог процеса без предуслова“, рекао је турски министар.
По речима Чавушоглуа, постигнут је договор да се започне припрема мапе пута по фазама за нормализацију односа између Турске и Сирије, те да ће се тиме позабавити специјални комитет који ће ускоро почети са радом.
Турски министар је такође казао да је током састанка са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом у Москви разговарао о низу билатералних и регионалних питања –ситуацији у Сирији и Украјини, прехрамбеном споразуму, „догађајима на Кавказу и односима Азербејџана и Јерменије“. Чавушоглу није изнео више детаља.
Прехрамбени споразум, који су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке. Координацијом саобраћаја бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу. Од 18. марта 2023. Русија је продужила важење споразума за 60 дана – до 18. маја, а Украјина инсистира да је уговор продужен за 120 дана.
Састанак на високом нивоу о прехрамбеном споразуму одржава се у Истанбулу у четвоространом формату 10. и 11. маја.
РУСИЈА
Турска упозорава: Ако прехрамбени споразум не буде продужен неминовно следи поскупљење хране у свету
Коментар