- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Турска упозорава: Ако прехрамбени споразум не буде продужен неминовно следи поскупљење хране у свету

© AP Photo / Michael ShtekelТеретни брод Razoni у луци у Одеси
Теретни брод Razoni у луци у Одеси - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2023
Пратите нас
Чланови Заједничког координационог центра (представници Русије, Украјине, Турске и УН) на данашњем састанку у Истанбулу нису постигли договор о издавању дозволе за учешће нових бродова у црноморској иницијативи за извоз жита, изјавио је заменик портпарола генералног секретара УН Фархан Хак.
Како је прецизирао, Заједнички координациони центар наставља свакодневне инспекције бродова чије је учешће у црноморској иницијативи за извоз жита раније одобрено.
Министарство одбране Турске саопштило је да је у Истанбулу одржан састанак на техничком нивоу на коме се разговарало о предстојећим преговорима заменика министара одбране о прехрамбеном споразуму који истиче 18. маја.

Русија се нада успеху

Русија се нада успеху у преговорима око споразума о житу, а Москва рачуна на то да ће њени интереси бити испоштовани, рекао је шеф руске делегације на преговорима у Бечу за питања војне безбедности и питања наоружања Константин Гаврилов за телевизију „Русија 24“.
„Преговори о прехрамбеном споразуму су у току. Сигуран сам да ће наши интереси бити испоштовани и да ћемо ипак успоставити правду. Како сам схватио, на томе ради и генерални секретар УН, као и турске колеге. Надамо се успеху“, рекао је Гаврилов.
Он је додао да руски стручњаци тренутно раде на томе да се поштују легитимни захтеви Русије, односно да се реализује и део споразума везан за извоз руског жита и минералног ђубрива.

Турска упозорава – цене хране ће порасти

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу изјавио је да ће цене хране у свету неизбежно порасти уколико прехрамбени споразум не буде продужен.
„Цене ће несумњиво порасти – управо због тога је неопходно продужење споразума, иначе ће се свет суочити са растом цена“, рекао је Чавушоглу за телевизију 24ТВ.
Он је додао да би продужење споразума донело корист „свим земљама света – како сиромашним, тако и богатим“. Чавушоглу је напоменуо да треба бити реалан и схватити да „споразум неће вечно важити“.
Он је раније казао да нема гаранција за продужетак споразума о житу, али да се активно ради на томе.
Прехрамбени споразум, који су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке. Координацијом саобраћаја бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу. Од 18. марта 2023. Русија је продужила важење споразума за 60 дана – до 18. маја, а Украјина инсистира да је уговор продужен за 120 дана.
Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2023
РУСИЈА
Чавушоглу: Руски део прехрамбеног споразума не спроводи се због САД и Велике Британије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала