ДРУШТВО

Кивот са моштима светог владике Николаја на челу Спасовданске литије у Београду

Београд ће крсну славу прославити традиционално уз Спасовданску литију, у четвртак, 25. маја. Пред литијом која ће се кретати од Вазнесењске цркве до Храма Светог Саве носиће се мошти Светог владике Николаја, најавила је Српска православна црква.
Sputnik
Како је саопштено, овогодишња слава Београда и традиционална Спасовданска литија, због страдања и губитка живота наших младих људи у градским општинама Врачар и Младеновац, због бола и туге васцелог народа за невино пострадалима биће у знаку речи Светог владике Николаја Жичког и Охридског: „Молитвом измолимо благословени мир међу људима“.
На челу литије, која ће градским улицама, од Вазнесењског до Светосавског саборног храма кренути у 25. маја у 19 часова, биће кивот са моштима Светог владике Николаја, који ће изузетно, ради утехе верног народа у овим тешким данима и ради духовног окрепљења бити донет из манастира Лелић код Ваљева, наводи се у саопштењу.
Дан раније, 24. маја, свете мошти владике Николаја биће пренете у ваљевски Саборни храм, одакле ће после молебна свечано у пратњи епископа ваљевског Исихија кренути ка Вазнесењској цркви у Београду, где ће бити дочекане у вечерњим часовима пред празнично бденије.
У Вазнесењском храму мошти ће бити и на сам дан празника, а у вечерњим часовима у свечаној Спасовданској литији биће пренете до храма Светог Саве, где ће патријарх српски Порфирије служити молебан и беседом се обратити окупљеном народу.
Коментар