- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Кивот са моштима светог владике Николаја на челу Спасовданске литије у Београду

© Sputnik / Лола ЂорђевићСпасовданска литија
Спасовданска литија - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
Пратите нас
Београд ће крсну славу прославити традиционално уз Спасовданску литију, у четвртак, 25. маја. Пред литијом која ће се кретати од Вазнесењске цркве до Храма Светог Саве носиће се мошти Светог владике Николаја, најавила је Српска православна црква.
Како је саопштено, овогодишња слава Београда и традиционална Спасовданска литија, због страдања и губитка живота наших младих људи у градским општинама Врачар и Младеновац, због бола и туге васцелог народа за невино пострадалима биће у знаку речи Светог владике Николаја Жичког и Охридског: „Молитвом измолимо благословени мир међу људима“.
На челу литије, која ће градским улицама, од Вазнесењског до Светосавског саборног храма кренути у 25. маја у 19 часова, биће кивот са моштима Светог владике Николаја, који ће изузетно, ради утехе верног народа у овим тешким данима и ради духовног окрепљења бити донет из манастира Лелић код Ваљева, наводи се у саопштењу.
Дан раније, 24. маја, свете мошти владике Николаја биће пренете у ваљевски Саборни храм, одакле ће после молебна свечано у пратњи епископа ваљевског Исихија кренути ка Вазнесењској цркви у Београду, где ће бити дочекане у вечерњим часовима пред празнично бденије.
У Вазнесењском храму мошти ће бити и на сам дан празника, а у вечерњим часовима у свечаној Спасовданској литији биће пренете до храма Светог Саве, где ће патријарх српски Порфирије служити молебан и беседом се обратити окупљеном народу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала