Специјална операција у Украјини

Медији: Зеленски намеравао да дигне у ваздух нафтовод "Дружба"

Украјински председник Владимир Зеленски предлагао је да се ракете дугог домета користе против циљева у Русији и окупирају руски градови, пише Вашингтон пост, позивајући се на документа Пентагона која су процурела на интернету. Они описују интерну комуникацију (Зеленског) са високорангираним помоћницима и командантима војске.
Sputnik
Крајем јануара, украјински председник предложио је „да се изводе напади на Русију“ и „заузимају неименовани руски погранични градови“. Према мишљењу Зеленског, то би Кијеву дало „полугу утицаја“ у преговорима.
Поред тога, украјински лидер је изразио жаљење што немају ракете дугог домета у Оружаним снагама Украјине које би могле да досегну до база на руској територији. Уместо ракета, он је предложио коришћење дронова против циљева у Ростовској области.
Према подацима Вашингтон поста, Зеленски је „иза затворених врата“ изнео идеју о дизању у ваздух нафтовода "Дружба", који се протеже од Русије до Европе, допрема, између осталог, нафту Мађарској. Званичници обавештајних служби су, описујући разговор у коме је изнета ова идеја, прецизирали да је Зеленски био љут на Будимпешту и да је изнео „бесмислене претње“.
Кремљ је у јануару назвао изузетно опасном чак и дискусију о могућности испорука оружја Украјини које би јој омогућиле да удари по руској територији. Портпарол председника Дмитриј Песков је напоменуо да би то „значило довођење сукоба на нови квалитативни ниво“.
Коментар