- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Медији: Зеленски намеравао да дигне у ваздух нафтовод "Дружба"

CC0 / Pixabay / Нафтовод — илустрација
Нафтовод — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2023
Пратите нас
Украјински председник Владимир Зеленски предлагао је да се ракете дугог домета користе против циљева у Русији и окупирају руски градови, пише Вашингтон пост, позивајући се на документа Пентагона која су процурела на интернету. Они описују интерну комуникацију (Зеленског) са високорангираним помоћницима и командантима војске.
Крајем јануара, украјински председник предложио је „да се изводе напади на Русију“ и „заузимају неименовани руски погранични градови“. Према мишљењу Зеленског, то би Кијеву дало „полугу утицаја“ у преговорима.
Поред тога, украјински лидер је изразио жаљење што немају ракете дугог домета у Оружаним снагама Украјине које би могле да досегну до база на руској територији. Уместо ракета, он је предложио коришћење дронова против циљева у Ростовској области.
Према подацима Вашингтон поста, Зеленски је „иза затворених врата“ изнео идеју о дизању у ваздух нафтовода "Дружба", који се протеже од Русије до Европе, допрема, између осталог, нафту Мађарској. Званичници обавештајних служби су, описујући разговор у коме је изнета ова идеја, прецизирали да је Зеленски био љут на Будимпешту и да је изнео „бесмислене претње“.
Кремљ је у јануару назвао изузетно опасном чак и дискусију о могућности испорука оружја Украјини које би јој омогућиле да удари по руској територији. Портпарол председника Дмитриј Песков је напоменуо да би то „значило довођење сукоба на нови квалитативни ниво“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала