СВЕТ

„Не самиту Г7“: Стотине људи на улицама Хирошиме изашло на протест, једна особа приведена

Неколико стотина демонстраната изашло је на улице Хирошиме како би изразили протест због одржавања самита Г7 који је отворен данас у том јапанском граду, јавља дописник Спутњика.
Sputnik
Демонстранти су носили плакате са антиратним слоганима: „Против самита у Хирошими!“, „Не империјалистичком самиту Г7“, „Не нуклеарном рату!“, „Не рату и инвазији на Кину“, „Нећемо дозволити агресивни рат против Кине!“. Окупљени су прошетали улицама Хирошиме у пратњи већег броја полицајаца. Како јавља наш дописник, полиција се данас углавном понашала уздржано.
„Данас се окупило око 350 људи. Отприлике су трећина студенти. Акцију смо покренули јуче и сваки дан ћемо одржавати протест. Данас ће бити још један митинг након чега ће демонстранти отићи до Куполе атомске бомбе“, рекао је организатор митинга Ре Мијахара.
По његовим речима, током јучерашњег мирног протеста приведена је једна особа – студент Универзитета у Хирошими.
„То је недопустиво. Након онога што се догодило јуче прилично активно смо протестовали. Али јуче је одржан веома мирна демонстрација. Полиција је почела да гура, људи су попадали. То је било прилично оштро“, рекао је Мијахара.
Ове године Групом 7 председава Јапан. Самит „седморке“ одржава се у Хирошими од 19. до 21. маја.
РУСИЈА
Лидери Г7 у Хирошими: Наставићемо да уводимо санкције Русији и да подржавамо Украјину
Коментар