РУСИЈА

ЕУ: Не планирамо да поново укључимо руске банке у систем СВИФТ

Европска унија не планира да поново укључи руске банке у систем СВИФТ, а то се односи и на „Росељхозбанку“, изјавио је портпарол ЕУ Петер Стано током разговора о споразуму о житу.
Sputnik
Он је подсетио да су руске банке искључене из СВИФТ-а у оквиру међународних санција које су уведене као одговор на специјалну војну операцију Русије у Украјини. Санкције ће бити ублажене или укинуте тек након окончања конфликта.
Уједињене нације раде на обезбеђивању операција са „Росељхозбанком“ и постоји могућност да се трансакције обављају ван платног система СВИФТ, рекао је портпарол генералног секретара УН Стефан Дјужарик.

„Прво, наставићемо да чинимо све што је могуће како бисмо обезбедили испоруке, између осталог операције преко ‘Росељхозбанке’. Постоји могућност да се спроводе све трансакције ван система СВИФТ. Очигледно је да би у оквиру СВИФТ-а било све лакше, али ћемо наставити да делујемо са свим нашим сарадницима, укључујући ЕУ, Велику Британију, САД, Русију и друге, како бисмо обезбедили испоруке. Шеф Конференције УН за трговину и развој ребека Гринспен ради на томе“, закључио је он.

Раније је Министарство иностраних послова Русије саопштило да је споразум о житу продужен до 17. јула без икаквих промена. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је 18. маја рекао да се за „Росељхозбанку“ у виду гаранција разрађују различите опције које ће бити идентичне деблокади СВИФТ-а.
РУСИЈА
Песков: Свака реформа УН мора бити производ општег консензуса
Коментар