- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ЕУ: Не планирамо да поново укључимо руске банке у систем СВИФТ

© Фото : SWIFTМеђународни банкарски систем СВИФТ
Међународни банкарски систем СВИФТ - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2023
Пратите нас
Европска унија не планира да поново укључи руске банке у систем СВИФТ, а то се односи и на „Росељхозбанку“, изјавио је портпарол ЕУ Петер Стано током разговора о споразуму о житу.
Он је подсетио да су руске банке искључене из СВИФТ-а у оквиру међународних санција које су уведене као одговор на специјалну војну операцију Русије у Украјини. Санкције ће бити ублажене или укинуте тек након окончања конфликта.
Уједињене нације раде на обезбеђивању операција са „Росељхозбанком“ и постоји могућност да се трансакције обављају ван платног система СВИФТ, рекао је портпарол генералног секретара УН Стефан Дјужарик.

„Прво, наставићемо да чинимо све што је могуће како бисмо обезбедили испоруке, између осталог операције преко ‘Росељхозбанке’. Постоји могућност да се спроводе све трансакције ван система СВИФТ. Очигледно је да би у оквиру СВИФТ-а било све лакше, али ћемо наставити да делујемо са свим нашим сарадницима, укључујући ЕУ, Велику Британију, САД, Русију и друге, како бисмо обезбедили испоруке. Шеф Конференције УН за трговину и развој ребека Гринспен ради на томе“, закључио је он.

Раније је Министарство иностраних послова Русије саопштило да је споразум о житу продужен до 17. јула без икаквих промена. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је 18. маја рекао да се за „Росељхозбанку“ у виду гаранција разрађују различите опције које ће бити идентичне деблокади СВИФТ-а.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2023
РУСИЈА
Песков: Свака реформа УН мора бити производ општег консензуса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала