ЕКОНОМИЈА

Горући амерички проблем без решења: Бајден и Макарти нису постигли договор, прети озбиљна криза

Само 10 дана пре истека крајњег рока до којег би требало да буде постигнут договор о повећању лимита јавног задуживања америчке владе, који сада износи 31,4 билиона долара, председник Џозеф Бајден и председавајући Представничког дома Конгреса Кевин Макарти нису успели да се сагласе како да реше горући проблем.
Sputnik
Изостанак договора између две стране могао би негативно да се одрази на америчку економију и уведе је у озбиљну кризу, а две стране су потврдиле да ће преговори бити настављени, наводи се у извештају Ројтерса.
Председник Бајден из Демократске странке и председавајући Представничког дома републиканац Макарти, покушавали су да постигну договор, али Макарти је захтевао да Бела кућа пристане на смањење потрошње, док је председник Бајден тај захтев оценио као „екстреман“ и предложио је увођење нових пореских обавеза што су републиканци одбили.
Обе стране су нагласиле потребу да се избегне проглашење несолвентности и неизвршавање обавеза и потврдиле да ће наставити да разговарају у наредним данима.
„Још једном смо поновили да је једини начин да се крене напред у доброј вери да ћемо постићи двопартијски споразум“, рекао је Бајден после састанка и оценио га као „продуктиван“.
Након синоћњих разговора са Бајденом, Макарти је рекао новинарима да ће преговарачи покушати да пронађу заједнички језик.
СРБИЈА
Враћа се јастреб Олбрајтове да ојача притисак према Србији: О'Брајен је исти, али није иста Америка
Коментар