РУСИЈА

Шојгу: НАТО користи украјинску кризу као изговор за повећање својих група

Одлука Русије и Белорусије о реципрочним мерама у војно-нуклеарној области донета је у условима изузетно оштре ескалације претњи на западним границама двеју земаља, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу на састанку Савета министара одбране држава-чланица ОДКБ у Минску.
Sputnik
Он је подсетио да је Оружаним снагама Белорусије предат оперативно-тактички ракетни систем „искандер-М“, који може да користи и конвенционалне и нуклеарне ракете. Такође је прерађен један број авиона Су-25 за могућу употребу нуклеарног наоружања.
„Белоруски војници прошли су потребну обуку у руским школским центрима“, рекао је Шојгу.
Министар је обавестио колеге да је раније са министром одбране Белорусије потписао документе који „утврђују процедуру за проналажење специјалног складишта за нуклеарно оружје на белоруској територији“.
„Напомињем да је читав комплекс мера организован строго у складу са актуелним међународним обавезама и не крши Уговор о неширењу нуклеарног оружја“, рекао је Шојгу и истакао да руска страна задржава контролу и одлуку о њиховој примени.

Притисак Запада на Украјину

Према његовим речима, западне земље приморавају украјинске власти да демонстрирају тактичке успехе на бојном пољу, пумпајући земљу оружјем у вредности од више од 65 милијарди долара.
Он је додао да се Запад не обазире на губитке у украјинским редовима и да је спреман да ратује „до последњег Украјинца“.
Специјална операција у Украјини
Рјабков: Ф-16 ће бити легитимне мете у зони специјалне операције
„У казненим експедицијама и борбеним дејствима учествује више од 2.500 страних плаћеника. Користе се терористичке методе обрачуна, укључујући диверзије и убиства високог профила“, рекао је министар.
Све то, према његовим речима, „доводи до ескалације сукоба и одуговлачи га“.

Украјинска криза ─ изговор за повећање трупа НАТО-а

Говорећи о војно-политичкој ситуацији у регионима колективне безбедности ОДКБ, Шојгу је указао на деструктивне активности Сједињених Америчких Држава и њихових савезника у стварању жаришта напетости у близини граница држава-чланица те организације.
„У великој мери слажем се са оценама војно-политичке ситуације у регионима колективне безбедности ОДКБ које су изнете данас. Ситуација у њима остаје крајње нестабилна, захтева нашу велику пажњу и стално праћење. Деструктивне активности Сједињених Америчких Држава и њихових савезника негативно утичу на стварање жаришта напетости у близини граница држава ОДКБ. Провоцирају се кризе и сукоби, пружа се подршка терористичким и екстремистичким структурама, примењују се све врсте санкција, претњи и уцена“, рекао је руски министар одбране.
Он је приметио да Северноатлантска алијанса користи украјинску кризу као изговор за јачање својих група у источној и средњој Европи.
„НАТО користи украјинску кризу као изговор за повећање својих група. Покренута је наредна фаза ширења Алијансе. У источној и средњој Европи модернизује се војна инфраструктура, распоређује се ударно оружје, повећава се обим и интензитет заједничких војних вежби“, објаснио је Шојгу.
Он је напоменуо да ће највеће бити вежбе „Defender Europe 2023“, у којима ће учествовати, између осталих, и земље ван блока.
„Други забрињавајући моменат је растућа агресивна реторика и заједничке нуклеарне мисије земаља НАТО-а у Источној Европи за тестирање употребе возила за испоруку нуклеарног оружја, као и модернизовање компонената америчког глобалног одбрамбеног ракетног система“, наставио је Шојгу.
Према његовим речима, у истом рангу су „испоруке муниције са осиромашеним уранијумом Украјини, покушаји провокација и напади на стратешке објекте Руске Федерације“.
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу дошао је у престоницу Белорусије, где учествује на седници Савета министара одбране земаља-учесница Организације Уговора о колективној безбедности, на којој ће се разматрати регионални изазови и претње. На састанку ће учествовати министри одбране чланица ОДКБ, генерални секретар ОДКБ и начелник Заједничког штаба ОДКБ.
Учеснице ОДКБ су Русија, Белорусија, Јерменија, Казахстан, Киргизија и Таџикистан.
РУСИЈА
Шојгу у Минску: Нуклеарне претње НАТО-а принудиле Москву и Минск на реципрочне мере
Коментар