- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шојгу у Минску: Нуклеарне претње НАТО-а принудиле Москву и Минск на реципрочне мере

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар одбране Русије Сергеј Шојгу
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
Пратите нас
Против Москве и Минска је, суштински, покренут необјављени рат који воде западне земље, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу на састанку са својим белоруским колегом Виктором Хрењином у Минску.
„Ми се данас заједно супротстављамо колективном Западу који против наших држава, у ствари води необјављени рат“, рекао је Шојгу.
Он је нагласио да се Москва и Минск у новим војно-политичким околностима баве јачањем заједничког одбрамбеног простора.
Главна пажња је, истиче Шојгу, посвећена припреми војске и повећању њене борбене способности.
Руски министар је нагласио да војске две земље спроводе борбену координацију формација које су део регионалне групе снага.

НАТО све агресивнији

Према Шојгуовим речима, „војна активност НАТО-а попримила је најагресивнији правац“.
„Спроводи се читав низ активности за повећање борбене приправности Уједињених оружаних снага Алијансе у Источној Европи. Распоређују се додатни војни контигенти и војна инфраструктура, активизира се војна обука и извиђачке активности у близини граница Савезне државе“, додао је руски министар.

Москва не предаје Минску нуклеарно оружје

Шојгу је истакао да су због активности заједничких нуклеарних мисија НАТО-а, Русија и Белорусија принуђене да предузму одговарајуће реципрочне мере.
„У складу са одлуком наших врховних команданата, организован је рад на размештању нестратешког нуклеарног оружја Русије на територији Републике Белорусије“, рекао је министар.
Он је подсетио да је белоруској страни предат оперативно-тактички ракетни систем „искандер-м“, који може да примени ракете не само конвенционалног, већ и нуклеарног наоружања.

„Део белоруских авиона је прерађен је за могућу употребу нуклеарног оружја. Војници су прошли одговарајућу обуку“, објавио је Шојгу.

Руски министар је поручио да је Русија одговорна за контролу нестратешког нуклеарног оружја распоређеног у Белорусији.

„Русија не предаје Белорусији нуклеарно оружје: контрола над њим, као и одлука о његовој примени остају на руској страни“, рекао је Шојгу током потписивања докумената, који одређују принцип одржавања руског нестратешког нуклеарног оружја у специјалним складиштима на територији републике.

Истовремено, он је истакао да „надаље могу бити предузете додатне мере за омогућавање безбедности Савезне државе и реаговања на војно-политичку ситуацију“.
Министри су такође потписали документе којима се дефинише поступак складиштења руског нестратешког нуклеарног наоружања у специјалном складишту на територији Белорусије.

Минск поуздани савезник и током украјинског сукоба

Шојгу је такође оценио да западне земље, пружањем војне помоћи Украјини, одуговлаче оружани сукоб и чини све могуће за његову ескалацију.
Према његовим речима Република Белорусија је увек била и остаје верни савезник Русије и поуздани партнер.
Лансирање ракете Точка са полигона у Калињинградској области - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2023
РУСИЈА
Белорусија на западној граници распоредила тактичке ракетне комплексе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала