СВЕТ

Санчез распушта парламент након неуспеха на локалним изборима

Шпански премијер Педро Санчез саопштио је да ће након неуспеха његове партије на локалним и регионалним изборима распустити парламент, па ће ванредни општи избори бити одржани 23. јула ове године.
Sputnik
Педро Санчез је током обраћања нацији, које је преносила шпанска телевизија, рекао да је одлуку о распуштању парламента донео имајући у виду резултате јучерашњих локалних и регионалних избора, преноси РТС.
Шпански премијер је истакао да је гласање пренело поруку која је изнад избора локалног и регионалног значаја.
На основу 95 одсто пребројаних гласова, на локалним изборима у Шпанији, одржаним јуче, владајућа Шпанска социјалистичка радничка партија (ПСОЕ) претрпела је велики пораз од конзервативне Народне партије (ПП).
Социјалисти су успели да остваре тесну победу у само три од укупно 12 региона, док је у осталих девет, највероватније, Народна партија однела победу уз коалиције или неформалне споразуме о подршци са крајње десничарском странком Вокс.
Резултати су показали да су конзервативци успели да освоје јасну већину на локалу, док је у региону Мадрида регионална председница Изабел Дијаз Ајусо из редова Народне партије успела да сачува апсолутну већину.
Народна партија је скоро у потпуности освојила велике градове, укључујући Севиљу, за коју су се социјалисти надали да ће је сачувати.
Поред Севиље, ова странка је освојила Арагон, Балеарска острва, Кантабрију, Ла Риоху, Екстремадуру и Валенсију, као и Кастиља-Ла Манчу и Канарска острва на којима ће конзервативци највероватније оформити савез са Коалицијом Канарских острва.
Коментар