- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Санчез распушта парламент након неуспеха на локалним изборима

© AP Photo / Francisco SecoПремијер Шпаније Педро Санчез
Премијер Шпаније Педро Санчез - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2023
Пратите нас
Шпански премијер Педро Санчез саопштио је да ће након неуспеха његове партије на локалним и регионалним изборима распустити парламент, па ће ванредни општи избори бити одржани 23. јула ове године.
Педро Санчез је током обраћања нацији, које је преносила шпанска телевизија, рекао да је одлуку о распуштању парламента донео имајући у виду резултате јучерашњих локалних и регионалних избора, преноси РТС.
Шпански премијер је истакао да је гласање пренело поруку која је изнад избора локалног и регионалног значаја.
На основу 95 одсто пребројаних гласова, на локалним изборима у Шпанији, одржаним јуче, владајућа Шпанска социјалистичка радничка партија (ПСОЕ) претрпела је велики пораз од конзервативне Народне партије (ПП).
Социјалисти су успели да остваре тесну победу у само три од укупно 12 региона, док је у осталих девет, највероватније, Народна партија однела победу уз коалиције или неформалне споразуме о подршци са крајње десничарском странком Вокс.
Резултати су показали да су конзервативци успели да освоје јасну већину на локалу, док је у региону Мадрида регионална председница Изабел Дијаз Ајусо из редова Народне партије успела да сачува апсолутну већину.
Народна партија је скоро у потпуности освојила велике градове, укључујући Севиљу, за коју су се социјалисти надали да ће је сачувати.
Поред Севиље, ова странка је освојила Арагон, Балеарска острва, Кантабрију, Ла Риоху, Екстремадуру и Валенсију, као и Кастиља-Ла Манчу и Канарска острва на којима ће конзервативци највероватније оформити савез са Коалицијом Канарских острва.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала