СВЕТ

Амерички државни секретар у Пекингу: Спречити да се надметање претвори у конфликт

Државни секретар САД Ентони Блинкен и његов кинески колега Ћин Ганг изразили су жељу током данашњег састанка у Пекингу да стабилизују односе између две земље и спрече да се надметање претвори у конфликт, рекли су званичници Стејт департмента.
Sputnik
Блинкен је назначио „врло јасно“ да САД не желе да прекину везу са Кином и да постоји договор обе стране да се наставе разговори како би се направио напредак на бројним пољима, пренео је Ројтерс.
Шеф кинеске дипломатије изјавио је да је Пекинг посвећен изградњи „стабилног, предвидљивог и конструктивног“ односа са САД, објавили су кинески државни медији.
Ћин је такође истакао да је Кину интересују кључне ствари, укључујући питање Тајвана, описујући ту тему као потенцијално највећи ризик у кинеско-америчким односима.
Нешто раније, државни секретар САД Ентони Блинкен изјавио је да су разговори које је имао са кинеским колегом у Пекингу били „искрени, конструктивни и садржајни“, саопштио је Стејт департмент.
„Блинкен је нагласио важност дипломатије и одржавања отворених канала комуникације по бројним питањима, како би се смањио ризик од неспоразума и погрешних процена“, истакао је портпарол Стејт Департмента Метју Милер.
Он је додао да је Блинкен позвао Ћина у Вашингтон, на наставак разговора, а Ћин је прихватио позив.
Портпарол Стејт департмента рекао је да је сусрет Блинкена и Ћина трајао пет и по сати, након чега су отишли на радну вечеру.
Блинкенови разговори у Пекингу настављају се сутра.
СВЕТ
Пекинг: Ако између САД и Кине избије рат, изазваће га америчке провокације
Коментар