- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички државни секретар у Пекингу: Спречити да се надметање претвори у конфликт

© AP Photo / Leah Millis/PoolАмерички државни секретар Ентони Блинкен и кинески министар спољних послова Ћин Ганг у Пекингу
Амерички државни секретар Ентони Блинкен и кинески министар спољних послова Ћин Ганг у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2023
Пратите нас
Државни секретар САД Ентони Блинкен и његов кинески колега Ћин Ганг изразили су жељу током данашњег састанка у Пекингу да стабилизују односе између две земље и спрече да се надметање претвори у конфликт, рекли су званичници Стејт департмента.
Блинкен је назначио „врло јасно“ да САД не желе да прекину везу са Кином и да постоји договор обе стране да се наставе разговори како би се направио напредак на бројним пољима, пренео је Ројтерс.
Шеф кинеске дипломатије изјавио је да је Пекинг посвећен изградњи „стабилног, предвидљивог и конструктивног“ односа са САД, објавили су кинески државни медији.
Ћин је такође истакао да је Кину интересују кључне ствари, укључујући питање Тајвана, описујући ту тему као потенцијално највећи ризик у кинеско-америчким односима.
Нешто раније, државни секретар САД Ентони Блинкен изјавио је да су разговори које је имао са кинеским колегом у Пекингу били „искрени, конструктивни и садржајни“, саопштио је Стејт департмент.
„Блинкен је нагласио важност дипломатије и одржавања отворених канала комуникације по бројним питањима, како би се смањио ризик од неспоразума и погрешних процена“, истакао је портпарол Стејт Департмента Метју Милер.
Он је додао да је Блинкен позвао Ћина у Вашингтон, на наставак разговора, а Ћин је прихватио позив.
Портпарол Стејт департмента рекао је да је сусрет Блинкена и Ћина трајао пет и по сати, након чега су отишли на радну вечеру.
Блинкенови разговори у Пекингу настављају се сутра.
Кинески војни брод пролази поред америчког брода Чанг Хун у Тајванском мореузу - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2023
СВЕТ
Пекинг: Ако између САД и Кине избије рат, изазваће га америчке провокације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала