Подкаст

Ког српског краља Руси сматрају спасиоцем | Моја Русија у Србији

У новој епизоди „Моје Русије у Србији“ водимо вас у Белу Цркву, где је после Октобарске револуције и Грађанског рата у Русији стигло око 2.500 руских емиграната. У ову банатску варошицу пребачене су и комплетне школске установе, што до тад није забележено нигде другде у свету.
Sputnik
„Бели Руси“ су овде имали свој Кадетски корпус, школу за кадете, али и Институт за племићке девојке. Сазнаћете како је изгледао њихов живот у Белој Цркви и како су овде били прихваћени.
Открићете и како је изгледао њихов пут од Русије до Србије и зашто je већина „белих Руса“ након почетка Другог светског рата напустила Србију.
Видећете и како изгледа „Кадетска меморијална соба“ Владимира Кастељанова, једног од потомака „белих Руса“, а посетићемо и Руско гробље, где је сахрањено око 650 Руса, од кнегиња и државних саветника, уметника и научника, свештеника и кадета, инжињера и професора до 19 генерала.
Сазнаћете и ког српског краља Руси сматрају спасиоцем.

О емисији „Моја Русија у Србији“

Новинарка Спутњика Оливера Икодиновић у емисији „Моја Русија у Србији“ води вас на вама позната, али и скривена места наше земље која су обележили знаминити Руси. Завирите са нама у различите кутке Србије и упознајте њихове везе са Русијом. Емитује се сваке друге недеље у 19.00.
Погледајте и откријте и зашто се Толстој није преселио у Нови Сад:
Коментар