- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Ког српског краља Руси сматрају спасиоцем | Моја Русија у Србији

© Фото : Спутњику уступио Леонид КампеРуске избеглице на једном од бродова, због куге, колере, тифуса, понеки су чекали месецима да се коначно искрцају на копно. Није забележен ни један инцидент.
Руске избеглице на једном од бродова, због куге, колере, тифуса, понеки су чекали месецима да се коначно искрцају на копно. Није забележен ни један инцидент. - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2023
Пратите нас
У новој епизоди „Моје Русије у Србији“ водимо вас у Белу Цркву, где је после Октобарске револуције и Грађанског рата у Русији стигло око 2.500 руских емиграната. У ову банатску варошицу пребачене су и комплетне школске установе, што до тад није забележено нигде другде у свету.
„Бели Руси“ су овде имали свој Кадетски корпус, школу за кадете, али и Институт за племићке девојке. Сазнаћете како је изгледао њихов живот у Белој Цркви и како су овде били прихваћени.
Открићете и како је изгледао њихов пут од Русије до Србије и зашто je већина „белих Руса“ након почетка Другог светског рата напустила Србију.
Видећете и како изгледа „Кадетска меморијална соба“ Владимира Кастељанова, једног од потомака „белих Руса“, а посетићемо и Руско гробље, где је сахрањено око 650 Руса, од кнегиња и државних саветника, уметника и научника, свештеника и кадета, инжињера и професора до 19 генерала.
Сазнаћете и ког српског краља Руси сматрају спасиоцем.

О емисији „Моја Русија у Србији“

Новинарка Спутњика Оливера Икодиновић у емисији „Моја Русија у Србији“ води вас на вама позната, али и скривена места наше земље која су обележили знаминити Руси. Завирите са нама у различите кутке Србије и упознајте њихове везе са Русијом. Емитује се сваке друге недеље у 19.00.
Погледајте и откријте и зашто се Толстој није преселио у Нови Сад:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала