РЕГИОН

Иницијатива да Општине Беране и Андријевица повуку признање такозване државе Косово

Више од 400 становника Општине Беране потписалo je иницијативу да Скупштина општине тог града донесе Декларацију о поништењу одлуке о једностраном признању независности такозване држеве Косова, коју је донијела влада Црне Горе 2008 године док је њен премијер био Мило Ђукановић.
Sputnik
Та иницијатива је предана предсјeдnику Општине Беране Вуку Тодоровићу. И дио мјештана Андријевице тражи да и та Општина изгласа одлуку о поништењу признања такозване државе Косова.

„Користимо прилику да искористимо грађанско право на грађанску иницијативу која се односи на непризнавање одлука о признању једностраног проглашења независности тзв. Косова од републике Србије од стране влада Црне Горе.

Поступајући по одредбама Статута Општине Беране члан. 36, став 12 и пословника Скупштине Општине Беране чланови 136, 137 и 159, на основу којих је прецизирано да уз прописан број потписа грађана уписаних у бирачки списак, који се односи на територију Општине Беране, стичемо право на иницијализацију, односно, на подношење Грађанске иницијативе према СО Беране, на коју очекујемо позитиван одзив Одборника СО Беране”, пише у иницијативи 400 грађана Берана.
Осим поништења одлуке о признању такозване државе Косово, потписници иницијативе траже да наредна влада Црне Горе, која тек треба да се формира, води избалансирану спољну политику и да у међународним институцијама и организацијама не гласа за Одлуке које су усмјерене против интереса већинске воље од 85 процената грађана Црне Горе и и интереса сусједне и братске републике Србије.
На иницијативу Удружења грађана која су окупљена у савезу „Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине“, чија је чланица и Удружење Српских књижевника у отаџбини и расејању са сједиштем у Андријевици, која захтијевају да Скупштине општина Андријевица да донесе Декларацију о поништавању признања тзв. државе Косова од стране Влада Црне Горе, и потребног број потписа грађана, СО Беране усваја Декларацију у виду Одлуке о непризнавању ништавним све оне мјере влада које се односе на поништавању признању тзв. Косова на својој територији. Иницијативе потписују Миличко Трифуновић и Горан Киковић.
СРБИЈА
Курти: Мере ЕУ неправедне, али нема компромиса
Коментар