- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Иницијатива да Општине Беране и Андријевица повуку признање такозване државе Косово

CC0 / / Беране – панорама
Беране – панорама - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2023
Пратите нас
Више од 400 становника Општине Беране потписалo je иницијативу да Скупштина општине тог града донесе Декларацију о поништењу одлуке о једностраном признању независности такозване држеве Косова, коју је донијела влада Црне Горе 2008 године док је њен премијер био Мило Ђукановић.
Та иницијатива је предана предсјeдnику Општине Беране Вуку Тодоровићу. И дио мјештана Андријевице тражи да и та Општина изгласа одлуку о поништењу признања такозване државе Косова.

„Користимо прилику да искористимо грађанско право на грађанску иницијативу која се односи на непризнавање одлука о признању једностраног проглашења независности тзв. Косова од републике Србије од стране влада Црне Горе.

Поступајући по одредбама Статута Општине Беране члан. 36, став 12 и пословника Скупштине Општине Беране чланови 136, 137 и 159, на основу којих је прецизирано да уз прописан број потписа грађана уписаних у бирачки списак, који се односи на територију Општине Беране, стичемо право на иницијализацију, односно, на подношење Грађанске иницијативе према СО Беране, на коју очекујемо позитиван одзив Одборника СО Беране”, пише у иницијативи 400 грађана Берана.
Осим поништења одлуке о признању такозване државе Косово, потписници иницијативе траже да наредна влада Црне Горе, која тек треба да се формира, води избалансирану спољну политику и да у међународним институцијама и организацијама не гласа за Одлуке које су усмјерене против интереса већинске воље од 85 процената грађана Црне Горе и и интереса сусједне и братске републике Србије.
На иницијативу Удружења грађана која су окупљена у савезу „Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине“, чија је чланица и Удружење Српских књижевника у отаџбини и расејању са сједиштем у Андријевици, која захтијевају да Скупштине општина Андријевица да донесе Декларацију о поништавању признања тзв. државе Косова од стране Влада Црне Горе, и потребног број потписа грађана, СО Беране усваја Декларацију у виду Одлуке о непризнавању ништавним све оне мјере влада које се односе на поништавању признању тзв. Косова на својој територији. Иницијативе потписују Миличко Трифуновић и Горан Киковић.
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2023
СРБИЈА
Курти: Мере ЕУ неправедне, али нема компромиса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала