Наравно, једини и прави начин је да отворимо, уверимо се колико је месната, црвена и слатка, али то наравно није увек могуће. Зато су се људи трудили да годинама нађу праве савете како проверити слаткоћу и зрелост овог популарног летњег поврћа, преноси Сити магазин.
Заборавите на куцање у лубеницу, ово су те три опције:
Ако сте приметили мрљу на површини лубенице, то је добар знак. Она представља место на којој је лубеница лежала на земљи током дозревања. Најзрелије лубенице имају жућкасту мрљу, док оне које су беле или светлозелене боје треба избегавати јер су убране пре него што су дозреле. Немојте куповати лубеницу која нема никакву мрљу на површини.
Површина лубенице би требала да буде тамнозелене боје, тврда на додир, глатка и без видљивих оштећења. Мекана површина поуздан је знак да је плод почео да трули, а избегавајте и ону осушене површине која је изгубила сву сочност и слаткоћу. Плод би требало да буде асиметричан, а оне с необичним грбама препустите неком другоме.
Можда вам није најомиљенија активност да тешку лубеницу носите кући из продавнице, али управо би најтежем плоду требало давати највише пажње. Чак 92 одсто лубенице чини вода, па су најсочнији плодови уједно и најтежи. Подигните неколико лубеница исте величине, а кући однесите ону која је најтежа. Та ће бити најслађа и најсочнија!