00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
17:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
ОРБИТА КУЛТУРЕ
Свет настао испод Гогољевог шињела
16:00
120 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Реалност је да се Партизан и Звезда боре за место у плеј-ину
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Розанов“
20:30
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
Ауторска емисија Љубинке Милинчић
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Престаните да куцате у лубенице - ово су три права начина како да изаберете зрелу и сочну

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЛубенице
Лубенице - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2023
Пратите нас
Годинама уназад се распредају легенде, научне теорије и животне лекције о томе како и на који начин треба изабрати праву лубеницу.
Наравно, једини и прави начин је да отворимо, уверимо се колико је месната, црвена и слатка, али то наравно није увек могуће. Зато су се људи трудили да годинама нађу праве савете како проверити слаткоћу и зрелост овог популарног летњег поврћа, преноси Сити магазин.
Заборавите на куцање у лубеницу, ово су те три опције:
Ако сте приметили мрљу на површини лубенице, то је добар знак. Она представља место на којој је лубеница лежала на земљи током дозревања. Најзрелије лубенице имају жућкасту мрљу, док оне које су беле или светлозелене боје треба избегавати јер су убране пре него што су дозреле. Немојте куповати лубеницу која нема никакву мрљу на површини.
Површина лубенице би требала да буде тамнозелене боје, тврда на додир, глатка и без видљивих оштећења. Мекана површина поуздан је знак да је плод почео да трули, а избегавајте и ону осушене површине која је изгубила сву сочност и слаткоћу. Плод би требало да буде асиметричан, а оне с необичним грбама препустите неком другоме.
Можда вам није најомиљенија активност да тешку лубеницу носите кући из продавнице, али управо би најтежем плоду требало давати највише пажње. Чак 92 одсто лубенице чини вода, па су најсочнији плодови уједно и најтежи. Подигните неколико лубеница исте величине, а кући однесите ону која је најтежа. Та ће бити најслађа и најсочнија!
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала