РУСИЈА

Кремљ: Москва се залаже за повратак владавине права у Нигеру

Москва се залаже за што скорије успостављање владавине права у Нигеру и позива стране на уздржаност – ситуација са превратом у овој земљи озбиљно забрињава учеснике самита Русија-Африка, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Sputnik
„Што се тиче Кремља, веома пажљиво то пратимо, посебно у контексту чињенице да смо се прошле недеље фактички веома блиско бавили афричким пословима заједно са Африканцима. И наравно, оно што се тамо дешава изазива озбиљну забринутост и изазвало је озбиљну забринутост свих учесника самита“, рекао је Песков.
Он је додао да се Русија залаже за што скорију „обнову владавине права у земљи, залажемо се за уздржаност свих страна како не би дошло до људских жртава. И ми, наравно, желимо да се Нигер врати на уставни колосек и настави да решава огромне задатке који стоје пред путевима развоја ове земље“, истакао је Песков коментаришући преврат у Нигеру.
Побуњеници у Нигеру су 26. јула објавили да смењују Мухамеда Базума са места председника земље, затварању граница, увођење полицијског часа, суспензију устава и забрану политичког деловања партија. Они су 28. јула саопштили да је шеф државе постао генерал Абдураман Тијани. Током пуча он је предводио председничку гарду, чије су јединице притвориле и настављају да држе Базума. У Базумовом кабинету прво су тврдили да војска није подржала побуњенике, али је касније команда Оружаних снага изјавила о својој солидарности са њима.
РУСИЈА
Москва позива да се ситуација у Нигеру што пре нормализује
Коментар