- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва позива да се ситуација у Нигеру што пре нормализује

© AFP 2023 / Ludovic MarinВоенный в Ниамее, Нигер. Архивное фото
Военный в Ниамее, Нигер. Архивное фото - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2023
Пратите нас
Дезинформације о мешању Русије у ситуацију у Нигеру су неосноване, рекао је за Спутњик директор Одељења за Африку при Министарству спољних послова Русије Всеволод Ткаченко.
Он је истакао да је Москва већ изнела свој став: ситуацију у Нигеру треба што пре нормализовати и увести у правно поље.
„Дезинформације о мешању Русије у ситуацију у Нигеру имају за циљ да покушају да нас још једном оптуже за нешто без икаквог разлога“, рекао је Ткаченко на самиту „Русија-Африка“.
Такође је додао да је потребно време за процену догађаја у Нигеру.

„Наши односи са државама се граде по класичној шеми: преко наше амбасаде, преко амбасаде одређене земље у Москви, радимо са руководством министарства спољних послова и ресорима који реализују неке економске пројекте. То што се сада дешава захтева неко време за процену“, рекао је Ткаченко.

Раније се командант председничке гарде, генерал Чиани појавио на нигерској државној телевизији као шеф „Националног савета за заштиту отаџбине“ који су формирали учесници у преврату.
Подсећамо, претходно је војска Нигера током обраћања на националној телевизији саопштила да је председник Мухамед Базум смењен, да су границе затворене и да је уведен полицијски час. Пре тога је војска председничке гарде блокирала председничку палату у главном граду земље. Кабинет Базума је тврдио да војска није подржала побуњенике, али је касније команда Оружаних снага саопштила да се солидарише са њима. Председник се и даље налази у резиденцији. Председник комисије Афричке уније Муса Факи Махамат рекао је да је Базум добро.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 27.07.2023
РУСИЈА
Лавров: У Нигеру је потребно поново успоставити уставни поредак
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала