СВЕТ

Медији: Бајден ће тражити од Конгреса да плати оружје за Тајван преко буџета за Украјину

Амерички председник Џозеф Бајден планира да се обрати Конгресу са захтевом финансирања оружја за Тајван у оквиру додатног буџета за Украјину, објавио је „Фајненшел тајмс“, позивајући се на изворе упознате са ситуацијом.
Sputnik
Лист наводи да захтев Беле куће има за циљ убрзање испорука оружја Тајвану у светлу, наводно, растуће претње из правца Пекинга.
Према подацима извора, америчка Административно-буџетска управа укључиће финансирање Тајвана у додатни захтев у оквиру напора за убрзање испорука оружја.
„У случају да Конгрес одобри захтев, Тајван ће по први пут добити оружје преко система који финансирају порески обвезници САД“, наводи издање.
Очекује се да ће Бела кућа упутити одговарајући захтев већ у августу.
„Фајненшел тајмс“ истиче да је Бела кућа одбила да коментарише или открије детаље колико ће новца бити затражено за Тајван.
Раније је Бајден одобрио издвајање војне помоћи Тајвану и висини од 345 милиона долара. Након тога, Кина је оптужила Сједињене Државе да су Тајван претвориле у складиште муниције.
Средином јула, начелник комитета штабова Пентагона Марк Мили изјавио је да САД и њихови савезници морају да убрзају испоруке оружја Тајвану како би повећали одбрамбену моћ острва.
СВЕТ
Бајден жели да и од Тајванаца направи топовско месо
Коментар