КУЛТУРА

Први пут у Кини - представљена најтрагичнија епоха целокупне историје српског народа /фото/

Изложба Музеја жртава геноцида под називом ,,Симболи страдања: Срби у Другом светском рату“ биће до 15. августа представљена у простору Културног центра Републике Србије ,,Иво Андрић“ у Пекингу.
Sputnik
У питању је прво представљање у Кини теме страдања припадника нашег српског народа у периоду Другог светског рата.
Средиште поставке чине текстови посвећени жртвама геноцида који је над припадницима српског народа спровела Независна Држава Хрватска. Посебан акценат стављен је на системе концентрационих и логора смрти, као и на најбруталнија и најмасовнија губилишта попут Јадовна, Велебита, Госпића, Глине, Пребиловаца, Јасеновца, Старе Градишке, Сиска, Горње Ријеке, Ђакова и бројна друга.
Знатан део представљеног текстуалног, историјског и визуелног материјала односи се на страдање српске деце у хрватским логорима смрти, посебно имајући у виду да је Независна Држава Хрватска била једина државна творевина у Европи која је током трајања Другог светског рата својевољно и самостално на својој територији успостављала логоре смрти за децу.
Такође, аутори поставке пажњу су усредсредили и на застрашујућу чињеницу да је Независна Држава Хрватска, поред нацистичке Немачке, била једина државна творевина у Европи која је оснивала сопствене логоре смрти, док су све друге окупиране земље представљале простор на коме су нацисти оснивали своје логоре смрти.
Изложба Музеја жртава геноцида под називом ,,Симболи страдања: Срби у Другом светском рату“ у Пекингу
Ауторски тим поставке дужну пажњу посветио је и улози великог броја припадника клира Римокатоличке цркве у Хрватској у контексту осмишљавања и спровођења геноцида над припадницима српског народа.
Аутори поставке су историчари Јасмина Тутуновић Трифунов, виши кустос у Музеју жртава геноцида, и Гавро Буразор, кустос у Музеју жртава геноцида. Дизајнер поставке је графичар Никола Радосављевић, кустос у Музеју жртава геноцида.
Коментар